Tallinnalaisista CD-rompuista tarttuva virus aktivoituu huhtikuussa

Tallinnassa on ollut myynnissä CD-ROM-levyjä, joille on kopioitu laittomasti Adoben ja Microsoftin tietokoneohjelmistoja. Business Software Alliancen (BSA) suorittamissa tutkimuksessa on selvinnyt, että kyseinen piraatti-CD sisältää 26. huhtikuuta aktivoituvan CIH-nimisen viruksen. Virus tuhoaa kaikki tietokoneen kiintolevyllä olevat tiedot.

- Tiedot menetetään pysyvästi, ellei käyttäjällä ole niistä varmuuskopiota, sanoo tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen Data Fellows Oy:n F-Secure Anti-Virus tutkimusryhmästä.
- Tämän lisäksi virus yrittää ylikirjoittaa koneen emolevyllä olevan Flash BIOS -piirin ohjelmakoodin. Jos tämä onnistuu, kone ei enää käynnisty lainkaan. Koneen toimintakuntoon saattaminen vaatii joko Flash BIOS -piirin tai koko emolevyn vaihtamisen.

CIH-virus on tartuttanut CD:n autostart-ohjelman. Näin tietokone saa tartunnan automaattisesti heti, kun saastunut romppu asetetaan koneeseen sisään ilman, että mitään ohjelmistoja tarvitsee käynnistää. Kun kone on saastunut, se levittää tartuntaa edelleen muihin koneisiin aina, kun käyttäjä vaihtaa ohjelmia - pelejä, e-onnittelukorttiohjelmia jne. - muiden käyttäjien kanssa.

CIH-viruksesta on useita versioita ja tällä CD:llä oleva versio on niistä yleisin. Virus on kotoisin Taiwanista, ja se löydettiin ensimmäisen kerran kesällä 1998. Virus on yleistynyt viime vuoden aikana, ja sitä on usein löydetty internetin kautta levitetyistä laittomista ohjelmistokopioista. CIH on tällä hetkellä yksi kaikkein yleisimmistä viruksista Suomessa ja maailmalla.

Tutkittu CD-ROM-levy sisältää ainoastaan suomenkielisiä ohjelmistoja, eli se on suunnattu nimenomaan suomalaisille käyttäjille. Levyllä olevat ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät ovat Adobe Acrobat 3.01, Adobe PageMaker 6.5, Microsoft Windows 98, Microsoft Windows NT, Microsoft Office 97 pro ja Euro Translator 4 pro. Ohjelmistojen yhteisarvo on noin 15 000 markkaa. Kyseisen CD:n katuhinta on 100-200 markkaa.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat