Tällainen on tyypillinen onnettomuus maatalouskoneen kanssa – yksi silmäys paljastaa, oletko vaaravyöhykkeellä

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Miten maatalouskoneet tulee huomioida liikenteessä?

Vastaus: Tilantarve, yllättävät liikeradat, muusta liikenteestä poikkeavat reitit ja katveet on syytä tiedostaa ja huomioida maatalouskonetta lähestyttäessä. Myös maatalouskoneen kuljettajan tulisi toimia vastuullisesti.

Traktorit ja leikkuupuimurit liittyvät liikenteeseen tai poistuvat liikenteestä usein ennalta arvaamattomissa paikoissa, vaikeasti havaittavien peltoliittymien kohdalla. Tyypillisiä onnettomuuksia ovat sellaiset, joissa ohitettava traktori kääntyy vasemmalle, ohittavan auton eteen, tai ohittaja törmää oikealle kääntyvän traktorin työkoneeseen, joka siirtyy käännyttäessä viereiselle kaistalle.

Maatalouskoneen kuljettajan on syytä huolehtia, että kääntyminen tapahtuu sääntöjen mukaan ja turvallisesti. Myös muiden ajoneuvojen kuljettajien pitää tiedostaa riskit ja pyrkiä välttämään niitä – esimerkiksi ohittamista peltoliittymien kohdalla tai niiden välittömässä läheisyydessä en suosittele.

Maatalouskoneiden ohittamiseen ei myöskään liity mitään erivapauksia verrattuna muihin ajoneuvoihin. Toisin sanoen, jos tien pintaan on maalattu esimerkiksi sulkuviiva, sitä ei saa ylittää maatalouskonettakaan ohitettaessa.

Ohituskiellon jatkuessa pidempään, antaa fiksu maatalouskoneen kuljettaja aika-ajoin tietä väistämällä linja-autopysäkille tai muulle tarkoitukseen sopivalle levikkeelle.

Oma kaista ei riitä

Oikealle käännyttäessä traktorin perässä oleva pitkä työkone siirtyy usein viereiselle kaistalle. Vastaavasti leikkuupuimurin kääntyessä sen takapyöräohjauksen aiheuttamat perän sivuttaisliikkeet voivat yllättää muut tienkäyttäjät.

Käytännössä traktori työkoneineen tai leikkuupuimuri vaatii siis kääntyessään hetkellisesti lähes koko tien leveyden käyttöönsä. Tämä on syytä muistaa myös kohtaamistilanteessa, kun vastaantuleva traktori tai leikkuupuimuri on aikeissa kääntyä.

Kura vaikeuttaa havaittavuutta ja heikentää pitävyyttä

Valitettavan usein näiden pellolla pääasiassa työskentelevien koneiden heijastimet, valot ja vilkut ovat kuran peitossa tai epäkunnossa.

Varsinkin moottoripyöräilijöiden ja mopoilijoiden on syytä huomioida, että maatalouskoneen voimakkaasti kuvioitujen renkaiden mukana kulkeutuu herkästi pellolta tielle multaa ja savea. Erityisesti sadekelillä, kurainen tai savinen asfaltinpinta on todella liukas.

Maatalouskoneen kuljettajan tulisi tietenkin huolehtia, että heijastimet, valot, vilkut, hitaan ajoneuvon kolmio ja renkaat olisivat mahdollisimman puhtaat aina ennen tielle siirtymistä. Muutenkaan traktorista tai työkoneesta ei saisi pudota tielle mitään.

Katvealue on vaaravyöhyke

Maatalouskoneiden ympärille jää katvealueita, joihin kuljettajan on käytännössä mahdotonta nähdä. Muiden tienkäyttäjien tulisikin pyrkiä välttämään katvealueilla liikkumista.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos kykenet itse näkemään maatalouskoneen kuljettajan (esimerkiksi peilin kautta), on hänelläkin todennäköisesti mahdollisuus havaita sinut. Mikäli taas et näe kuljettajaa, ei hänkään todennäköisesti kykene havaitsemaan Sinua – olet siis väärässä paikassa, vaaravyöhykkeellä.

Näin viestit vilkulla ohittajalle 1:03
Videolla näytetään, miten viestit vilkulla takana ajavalle, ettei ohittaminen ole turvallista.

Lue myös:

    Uusimmat