Osaatko ohittaa traktorin turvallisesti? Pahimmillaan henkilöauto voi tulla jyrätyksi

Eritysesti kesällä traktoreita voi liikkua muun liikenteen seassa. Liikenneturva on julkaissut ohjeet, miten traktori ohitetaan turvallisesti.

Yleensä traktoreilla ja puimureilla tehdään yleensä vain lyhyitä siirtymiä.

– Puimurinopeus ei päätä huimaa. Siitä syystä autoilijoiden on hyvä varata riittävästi aikaa omalle matkallensa, jolloin kohtaamiset maatalouskoneiden kanssa eivät vesitä aikataulua, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo tiedotteessa.

Hidasta ennen ohitusta

Traktorin tai puimurikoneen ohitusta ei kannata tehdä harkitsemattomasti. Erityisesti kannattaa tarkkailla työkoneen mahdollisia kääntymisiä.

Lyhyellä siirtymällä oleva työkone voi olla jo laittanut vilkun päälle ja valmistautunut kääntymään vasemmalle, jolloin ohitusta ei tule tehdä.

Lisäksi oikeallekin kääntyvä maatalouskone saattaa tarvita tilaa myös vastaantulevien kaistalta.

Työkone voi myös kääntyä paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä, kuten suoraan pellolle tai pienelle metsätielle.

Ennen ohitusta omaa nopeutta on syytä alentaa, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Kun nopeusero on kohtuullinen, jää kuljettajalle vielä pelivaraa toimia, jos ohitettava onkin esimerkiksi kääntymässä vasemmalle.

Vilkku ei välttämättä näy

Traktorin vilkku ei välttämättä näy kunnolla muille liikkujille, jos traktorin eteen tai taakse on kiinnitetty maatalouskone, Liikenneturva muistuttaa.

Myöskään traktorin kuljettaja ei välttämättä näe peileistään perässä olevaa liikennettä. Pahimmillaan suurikokoinen työkone voi jyrätä henkilöauton täysin vahingossa.

– Traktorin kuljettaja ei voi havainnoida takana tulevaa liikennettä kunnolla, jos perävaunu tai traktoriin kiinnitetty laite peittää näkyvyyden taakse, Tervo sanoo.

Viisi vinkkiä maataloustyökoneen kohtaamiseen

  • Hidasta ennen ohitusta, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Näin on enemmän aikaa reagoida

  • Älä aja liian lähelle edellä ajavaa traktoria, jotta voit paremmin nähdä traktorin eteen ja arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden

  • Ennakoi traktorin kuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa ohittaa

  • Siirry vastaantulevan kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit tarvittaessa palata omalle kaistalle, jos osoittautuukin, ettei vapaata ohitustilaa olekaan tarpeeksi

Lähde: Liikenneturva

Katso videolta, miten viestit vilkulla ohittajalle.

Näin viestit vilkulla ohittajalle 1:03

Lue myös:

    Uusimmat