Tällainen on piip-testinäkin tunnettu, 80-luvulla kehitetty viivajuoksu: Juoksijan vauhti kiihtyy kiihtymistään

Tällainen on armoton piip-testi 3:27

Niin sanottu piip-testi on ollut osa peruskoululaisten kuntotestejä vuodesta 2016. Piip-testi tunnetaan myös viivajuoksuna, ja se on osa opetussuunnitelman mukaisia Move-kuntomittauksia, joilla kartoitetaan oppilaiden terveydentilaa ja kuntoa. 

Espoolaisen koulun oppilas kuoli sairaalassa saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla viime viikon lopulla. Liikuntatunnilla oli suoritettu niin sanottua piip-testiä eli kestävyyssukkulajuoksua. 

Piip-testi eli 20 metrin mittainen viivajuoksu on yksi kuntotestin osa, ja sillä testataan oppilaan kestävyyttä ja liikkumistaitoja. Testi on kehitetty Montréalin yliopistossa Kanadassa 1980-luvulla.

Piip-testi tunnetaan myös Leger-testinä tai kestävyyssukkulajuoksuna. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. Videolta voit katsoa Opetushallituksen esimerkkivideon viivajuoksusta. 

Ensi kertaa käytössä vuonna 2016

Move-kuntomittaus järjestetään 5. ja 8.luokkalaisille

Move-mittauksissa on kahdeksan osiota, jotka mittaavat oppilaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta, tasapainoa ja motorisia perustaitoja.

Lajeina mittauksessa ovat viivajuoksu, vauhditon 5-loikka, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus, heiton ja kiinnioton yhdistelmä sekä kehon liikkuvuutta mittaavat liikkeet

Jyväskylän yliopistossa laadituista opettajan ohjeista käy ilmi, että viivajuoksua edeltää seitsemän minuutin alkulämmittely

Lähde: Opetushallitus

Move-mittaukset otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2016.

Move-mittaus sisältyy opetussuunnitelmaan viides- ja kahdeksasluokkalaisilla. Opetushallituksessa Opetusneuvos Matti Pietilän mukaan mittaukseen ei kysytä erillistä lupaa vanhemmilta. 

MTV Uutiset kertoi tänään, että koululla tai kuolleen 8. luokkalaisen vanhemmilla ei ollut tietoa poikkeuksista pojan terveydentilassa. 

Juoksun vauhti kiihtyy kiihtymistään

20 metrin mittaisella viivajuoksulla mitataan kestävyyttä ja liikkumistaitoja sekä voidaan arvioida epäsuorasti oppilaan maksimaalista hapenottokykyä.

Juoksussa mitataan aikaa, jonka juoksija pystyy suorittamaan nauhalta toistetussa kiihtyvässä vauhdissa.

Grafiikka havainnollistaa, millaisia liikkeitä Move-mittauksiin kuuluu. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen. 

Move-mittauksiin osallistuvat 5. ja 8. luokkien oppilaat. Samoilla luokilla järjestetään myös laajat terveystarkastukset. Opetushallituksen nettisivuilta käy ilmi, että myös Move-mittaukset on sovittu kirjattavaksi terveystarkastuksen potilaskertomukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat