38 vuotta liikuntaa opettanut Ari kertoo, mikä Move!-mittauksissa on hankalaa – "Se on monelle kynnyskysymys"

Miten lasten aktiivisuutta voisi lisätä, jos he ovat etäkoulussa? Liikunnanopettaja neuvoo 0:38
Miten lasten aktiivisuutta voisi lisätä etäkoulussa? Ari Pelkonen neuvoo vanhempia.

Lasten ja nuorten fyysistä toimintakykyä tarkastelevassa Move!-mittauksessa uusi havainto oli, että keskivartalon lihasten kunto oli heikentynyt.

Tulosten mukaan noin 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky oli tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Helsingin Steinerkoulussa liikunnanopettajana toimiva Ari Pelkonen kertoo MTV Uutiset Livessä, että osa testeistä on oppilaille haastavia, koska niiden tekemistä ei ole oikeastaan harjoiteltu etukäteen. Se on hyväkin asia, hän muistuttaa.

– Tavallaan se on autenttinen tilanne, kun he eivät ole varsinaisia testejä harjoitelleet. Se kuvastaa lihaskunnon tasoa. 

Kaikki eivät ole tottuneet hengästymään

Etenkin piip-testin tekeminen on joillekin oppilaille vaikeaa. Pelkosen mukaan syynä on se, etteivät kaikki ole tottuneet laittamaan itseään äärirajoille.

– Se on monelle kynnyskysymys, että he eivät oikein uskaltaudu tekemään oman parhaan kuntonsa mukaisesti. Se liittyy osalti siihen, ettei ole tottunut voimakkaasti hengästymään. Toinen syy voi olla, että he eivät ryhmätilanteessa oikein uskaltaudu haastamaan itseään. Ujostuttaa toisten oppilaiden läsnäolo ja aristellaan omaa itseä siinä.

Pelkonen sanoo, että opettajien tehtävä on muistuttaa oppilaita siitä, ettei tuloksia ole tarkoitettu vertailtavaksi muiden kesken, vaan ne tehdään itseä varten.

– Toki se on helppo kertoa, mutta ei poista tuntemusta siitä, että toiset vertailevat, millainen kunto on verrattuna toisiin oppilaisiin.

Move!-mittaukset toteutettiin 5. ja 8. luokkalaisille syksyllä 2021 osana liikunnan opetusta. Mittauksissa katsotaan kestävyyttä, nopeutta, voimaa, liikkuvuutta, motorisia perustaitoja ja havaintomotorisia taitoja. 

Tällainen on armoton piip-testi 3:27
Suomen miesten salibandymaajoukkue näyttää, millainen on armoton piip-testi.

Lue myös:

    Uusimmat