Oppilas kuoli liikuntatestin jälkeen – "Toivottavasti ei vaikuta siihen, että ruvetaan liikuntatunnilla väistelemään ettei hikoilisi tai hengästyisi"

Mikä on koululaisten Move!-mittaus? 8:53

Tällä viikolla otsikoihin noussut Move!-testi on koettu oppilaiden keskuudessa hyväksi, kertoo opetushallituksen opetusneuvos Matti Pietilä.

Huomenta Suomessa vieraillut Pietilä sanoo, että opetushallitukseen on tullut ennen Espoossa tapahtunutta kuolemantapausta hyvää palautetta testistä.

– Ennen Espoon suru-uutista tuli jatkuvasti viestiä opettajilta, että oppilaiden mielestä tämä on tosi kivaa.

"Ei räkä poskella -tilanne"

Testissä on kuusi eri osiota, joilla mitataan oppilaiden fyysistä voimaa, kestävyyttä, motorisia taitoja ja liikkuvuutta. Pietilän mukaan testi ei perustu keskinäiseen kilpailuun.

Keskustelussa mukana ollut Helsingin Pohjois-Haagan yhteiskoulun rehtori Tuomas Rajan mielestä testissä oleellista on opettajan toiminta.

– Hirveän oleellista on se, miten tuollainen mittaustilanne tarjotaan ja miten siihen valmistaudutaan. Siinä on ennalta ehkäisevä vaikutus ja välittävä, kannustava ilmapiiri. Ei sellainen ahdistava, räkä poskella -tilanne.

Testit tärkeitä

Pietilä näkee, että Move!-testaukset ovat tärkeitä, koska ihmiset liikkuvat liian vähän.

– Kyllä se liittyy istuvaan elämäntapaan ja suuriin muutoksiin, mitä yhteiskunnassa tapahtuu liian vähäisen aktiivisuuden johdosta, hän perustelee testin käyttöönottoa.

Koulut lähettävät testituloksia valtion liikuntaneuvostolle, missä niitä analysoidaan.

– Viime syksynä koulut lähettivät 50 000 viidesluokkalaisen testitulokset.

Hänen mukaansa osa testituloksista on ollut huolestuttavia.

– Kyllä se huolestuttavaa on, jos viidesluokkalainen poika täysistunnassa ei onnistu ojentamaan alaselkäänsä.

"Toivottavasti Espoon tapauksella ei vaikutusta"

Rehtorina työskentelevä Raja toivoo, ettei Espoon kuolemantapaus vaikuta oppilaiden suhtautumiseen testiin.

– Toivottavasti tämä erittäin valitettava tapaus ei vaikuta siihen, että ruvetaan liikuntatunnilla väistelemään, että ei voisi hikoilla tai hengästyä. Silloin ollaan menossa väärään suuntaan.

Move!-testaus on toistaiseksi keskeytetty kaikissa Espoon kouluissa. Lisäksi jotkut muut kaupungit ovat ilmoittaneet keskeyttäneensä testien pitämisen.

Lue myös:

    Uusimmat