Mainos

Tällainen on Kypros-paketti – voivatko tallettajat vielä hakea rahansa pois pankista?

Kyproksen pankkijärjestelmä pelastettiin tukipaketilla, jonka avulla pankkien sairaista osista tehdään roskapankki ja terveet osat saavat jatkaa. Kyproksen toiseksi suurin pankki Laiki ajetaan alas. Suurin pankki Bank of Cyprus voi jatkaa toimintaansa.

Alle 100 000 euroa tallettaneiden rahat pysyvät turvassa. Yli 100 000 euroa toiseksi suurimpaan pankkiin tallettaneet menettävät osan rahoistaan.

MTV3:n Huomenta Suomen kysymyksiin seurauksista vastasi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

– Käytännössä Kyproksen toiseksi suurin pankki ajetaan nurin ja muodostetaan roskapankki. Terveet osat yhdistetään suurimpaan pankkiin, sanoo Kuoppamäki.

Onko mahdollista, että esimerkiksi suursijoittajat (joilla yli 100 000 talletukset) voisivat mennä pankkiin vaikka tänään ja vetää talletuksensa pois?

– Tästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta uskoisin, että pääomarajoitukset ja nostorajoitukset jatkuvat tästä eteenpäin, koska suurimman pankin osalta ei ole tietoa kuinka suuren osan rahoistaan sijoittajat menevättä. Voi olla että pienemmistä pankeista saa paremmin rahaa ulos.

– Toisin sanoen tietty epävarmuus jatkuu. Kypros saa paketin, mutta yksityiskohdat ovat auki vielä.

– Kun pankit jonakin päivänä avaavat ovensa, niin varmasti käy melkoinen talletuskato, koska Kyproksen pankkijärjestelmä on menettänyt maineensa.

Mistä on nyt päätetty, ja mitä se tarkoittaa käytännössä?

– Troikka ja Kypros ovat päässeet sopuun siitä, että Kypros saa 10 miljardin tukipaketin, jolla tehdään pankkien uudelleenjärjestely. Paketti riittää siihen, että Kypros ja sijoittajat osallistuvat omalta osaltaan järjestelyihin.

– Alle 100 000 talletukset tässä järjestelyssä turvataan – mikä oli heikkous edellisessä järjestelyssä. Kyproksen toiseksi suurimmassa pankissa yli 100 000 euroa tallettaneet sijoittavat menettävät talletuksistaan merkittävän osan. Myös muihin talletuksiin tulee jonkinlainen vero, mutta sen suuruudesta ei ole vielä tietoa.

Onko 10 miljardia suoraa tukea vai onko Kyproksella velvoitteita?

– Euroopan vakausjärjestelmästä myönnetään 10 miljardin laina, ja Kyproksen odotetaan maksavan se takaisin. Se ei ole menetettyä rahaa, vaan tukea, josta täytyy ilmeisesti päättää esimerkiksi Suomen eduskunnassa vielä, että se voidaan myöntää Kyprokselle.

– Kypros itse osallistuu niin, että sen pankkisektoria supistetaan. Yli 100 000 talletuksille tulee leikkuri. Näiden pankkien omistajat kärsivät merkittävän tappion eli sijoittajavastuu toteutuu.

Mitä olisi tapahtunut, jos tukea ei olisi myönnetty?

– Ilman pääomatukea Kyproksen pankkijärjestelmä ei pysyisi pystyssä ja Kypros ajautuisi konkurssiin.

– Nyt Kypros pysyy eurojärjestelmän osana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.