Mainos

Tällainen ihminen jätti äänestämättä

Moni äänioikeutettu jätti eilen äänestämättä. Varsinaisena vaalipäivänä annettiin ääniä jopa ennakkoääniä vähemmän. Tämä on ennätyksellistä, kertoo MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

– Ensimmäistä kertaa Suomen poliittisessa historiassa nähtiin tilanne, että ääniä annettiin ennakkoon enemmän kuin vaalipäivänä. Koskaan aiemmin missään vaaleissa ei ole näin käynyt, Grönlund sanoi tänään Huomenta Suomessa.

Keitä nämä vaalien hiljaiset sitten olivat? Grönlundin mukaan pitkälti niitä, jotka eivät löytäneet sopivaa ehdokasta.

– Vaalitutkimuksen vanha viisaus on, että kun kahdesta ei-mieluisesta pitää valita, silloin on helppo jäädä kotiin, Grönlund sanoi.

Käytännössä joukossa on ollut ainakin Paavo Väyrysen (kesk) kannattajia.

– Kun eilen vielä sattumoisin yhdistyi niin, että kovimmat pakkaset olivat alueilla, missä Paavo Väyrynen on ollut ensimmäisellä kierroksella vahvin. Siinä on kaksi seikkaa, jotka selittävät alhaista äänestämistä, Grönlund selitti.

Kunta

Äänestysprosentti varsinaisena vaalipäivänä, matalimmat

Posio

11,5

Savukoski

12,6

Lestijärvi

13,2

Rautavaara

13,6

Valtimo

14,5

Pelkosenniemi

14,6

Nurmes

14,9

Kökar

15,1

Ranua

15,5

Puolanka

15,7

Alhaisia prosentteja

Vaalipäivän äänestysprosentti jäi alle 20:n kymmenissä kunnissa, kertovat oikeusministeriön vaalisivujen alustavat tulokset. Monet paikoista sijaitsevat Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Suhteellisesti vähiten äänestettiin Lapin Posiolla: äänestysprosentti oli eilen vain 11,5. Posiolla oli eilen myös kipakat pakkaset.

– Posion suunnalla oli eilen alimmillaan noin 40 astetta pakkasta, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen.

Kaiken kaikkiaan eilen oli hyvin kylmää, ja kaikista hyisintä oli juuri maan itä- ja pohjoisosissa.

– Esimerkiksi aamukahdeksalta kovimmat pakkaset olivat Itä-Suomessa, lähemmäs 40 astetta, Lahtinen sanoo.

Myös Lapin vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Päiviö Karttunen uskoo pakkasten hiljentäneen äänestysintoa.

– Saattaa olla ikääntynyttä väestöä, heikko julkinen liikenne ja autot saattoivat hyytyä. Pakkasessa täytyy olla motivaatiota, Karttunen pohtii.

Karttunen lisää esimerkiksi Posion olleen hyvin vahvasti Väyrysen kunta. Väyrynen sai Lapin vaalipiirissä vielä toisella kierroksellakin ääniä, jotka hylättiin.

Presidentinvaalin toisen kierroksen äänestysprosentti jäi kaikkien aikojen alhaisimmaksi: vain 68,9 prosenttiin. Ennakkoäänestysprosentti oli 36,6, ja varsinaisena vaalipäivänä äänestysprosentti oli 32,2.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.