Mainos

Taistolaisista työstetään mustaa kirjaa

70-luvulla vaikuttaneesta kommunistipuolueen stalinistisiivestä puuhataan kirjaa. Työnimeä Taistolaisuuden musta kirja kantavan teoksen tavoitteena on valaista taistolaisten harjoittamaa henkistä terroria.

Kirjan tekijät kysyvät, miksei Neuvostoliiton diktatuuria sinisilmäisesti tukeneitten taistolaisten toimintaa ole tutkittu, vaikka jatkosodan aikainen juutalaisten kohtelukin on tutkinnan kohteena.

Jo pelkkä kirjahanke saattaa nousta kiusalliseksi, sillä monet 70-luvun taistolaisvaikuttajat ovat yhä korkeissa asemissa.

Kustannusyhtiö Tammi haaveilee tekevänsä kirjan SKP:n stalinistisiiven ykkösen, Taisto Sinisalon uskollisten oppilaiden eli taistolaisten 70-luvun pahoista teoista. Kyseessä oli muutakin kuin vallankumousromantiikkaa, taustalla oli Neuvostoliiton häikäilemätön hyväksikäyttö muun muassa suomalaisissa kulttuuripiireissä.

- Kuinka helvetissä me saatoimme kannattaa sellaista diktatuuria kuin Neuvostoliitto. Ja eikö nyt taistolaisia olekin johtavina joka paikan dosentteina ja teatterinjohtajina. Ja sieltä he antavat toisilleen työtä ja leipää, etteivät kuole väärän aatteen takia nälkään, kirjailija ja ex-taistolainen Ilkka Kylävaara kertoo.

Luvassa on taistolaisuuden musta kirja, jossa Neuvostoliiton diktatuuria sokeasti ihailleet vähemmistökommunistit ja heidän lähipiirinsä tunnustaisivat syntinsä ja heidän uhrinsa kertoisivat kärsimyksistään.

Jo pelkkä tiedotustilaisuus paljasti, miten tulenarasta hankkeesta on kyse. Monet 70-luvun taistolaisten keulakuvat ovat yhä johtavissa asemissa eri aloilla.

Kirjahankkeen kovimmat kannattajat löytyvät oikealta. Jutta Zilliacus kauhistelee, miten sokeasti taistolaiset tukivat Neuvostoliiton miehityspolitiikkaa Baltiassa.

- Tämä taistolaisporukka ihaili näitä tappajia, Maoa, Leniniä, miksei Marxiakin vaikka hän oli filosofi, RKP:n ex-kansanedustaja Jutta Zilliacus päivittelee.

- Jos ihmiset, nyt kun he ovat kaiken nähneet ja kuulleet, eivät kadu mitään, niin pitää sanoa että he ilmeisesti hyväksyvät järjestelmän, jossa toisinajattelevia vainotaan ja ihmisiä pannaan vankilaan heidän mielipiteidensä vuoksi, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz painottaa.

Zyskowicz odottaa tekoja Yleisradiolta.

- Kaikki muut pitäisi panna uudestaan ruutuun kertomaan, minkä takia he tekivät tällaisia valheohjelmia Suomen kansalle; naapurineljänneksiä ja kaikkea tällaista, hän vaatii.

Merkittävä motiivi on tuoda päivänvaloon pätkä Suomen 70-luvun vaiettua historiaa. Yksi kirjan lukija voisi olla Vasemmistoliitton Suvi-Anne Siimes, joka on vältellyt käsittelemästä puolueensa historiaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.