Taistelukaasua merenpohjassa Ruotsin rannikolla

Toisen maailmansodan voittajavaltioiden toimesta upotettuja aluksia on kymmenkunta. Niihin oli lastattu 20 000 tonnia hengenvaarallisia sinappi- ja hermokaasuja sekä öljyä.

Ruotsin rannikolla makaa meren pohjassa 20 000 tonnia hengen vaarallista taistelukaasua, josta kukaan ei halua ottaa vastuuta. Kaasusäiliöt ja niitä kuljettaneet alukset upotettiin merenpohjaan toisen maailmansodan jälkeen. Riski siitä, että niin kaasu kuin upotettujen laivojen öljy alkaa valua mereen kasvaa päivä päivältä.

Toisen maailmansodan voittajavaltioiden toimesta 60 vuotta sitten upottamalla hävitetyt saksalaiset taistelukaasut ovat 200 metrin syvyydessä Orustin saariston edustalla, lähellä Göteborgia. Aluksia on kymmenkunta, ja niillä on lastinaan 20 000 tonnia hengenvaarallisia sinappi- ja hermokaasuja.

- Tässä on yksi tiedetyistä aluksista. Se vaurioitui sodassa. Englantilaiset paikkasivat sitä sen verran, että se pysyi pinnalla ja lastasivat ammuksilla. He hinasivat sen Måse-saariston edustalle ja upottivat sinne, Åke Granmo Kristineberg merentutkimusasemalta kertoo.

Kaasusäiliöiden ja laivojen kuntoa tutkittiin edellisen kerran 15 vuotta sitten sukeltamalla ja kuvaamalla. Silloin tutkimuksen tulos oli, etteivät kaasut vielä aiheuta välitöntä vaaraa. Sinappikaasusta löytyi kuitenkin jo silloin merkkejä ja kalastajia varoitettiin troolaamasta pohjatrooleilla aluetta. Monet kalastajat eivät kuitenkaan välitä varoituksesta vaan kalastavat alueella jatkuvasti.

- Suurimmat riskit ovat kalastajilla, jotka saattavat nostaa ylös jotain ja vahingoittaa itseään. Jotkin tiedot puhuvat sen puolesta, että ammukset saattavat säilyä vuosia, jopa 100 vuotta tuhoutumatta, Granmo kertoo.

Ongelmia on useita. Kukaan ei esimerkiksi tiedä kuinka paljon hylyissä on öljyä ja monet niistä vuotavat jo nyt. Kukaan ei myöskään tiedä mitä varsinaiselle ongelmalle, taistelukaasuille, pitäisi tehdä. Hylyt eivät kuulu kenellekään ja kukaan ei halua myöskään vastuuta niiden lastista.

- On hallituksen asia haluavatko he asettaa tämän kysymyksen etusijalle, ekotoksilogi Patrik Lindström Länsi-Götanmaan lääninhallituksesta kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat