Mainos

Taidetta VR:n vanhaan varastoon Jyväskylässä

Valtion rautateiden varasto Jyväskylän asemalla on tehnyt tilaa kuvataiteelle. Kulttuurialan ja kuvataiteen ammattilaisten puolivuotinen työllisyyskurssi on antanut näytteen osaamisestaan Taideraide-näyttelyllään, joka esittelee kahdentoista kuvataiteilijan teoksia.

Kurssilaiset ovat vastanneet kaikista näyttelyn järjestelyistä yhteistyökumppaneiden hankkimisesta tiedotukseen ja näyttelyn kokoamiseen. Jyväskylän kaupungin työllistämisyksikön ja Keski-Suomen taidetoimikunnan yhteinen kuvataiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden Euroopan sosiaalirahaston tuella toteutettu koulutus on ensimmäinen kolmesta kurssista.

-Tavoitteena on näiden osaajien työllistyminen Keski-Suomen alueella, jotta he eivät valuisi etelään, missä on ennestään ihan tarpeeksi työttömiä taiteilijoita, projektisihteeri Jari Tuononen kertoo. Kurssin tarkoituksena on ollut kohderyhmän ammatillisen osaamisen vahvistaminen, mutta ei suoraan ammatillisena koulutuksena vaan uusina valmiuksina oman työn markkinointiin, taloudelliseen suunnitteluun ja tuotteistamiseen. Tuononen mainitsee myös sisäisen yrittäjyyden tukemisen, mikä herättää joukossa jonkin verran hilpeyttä.

Sisäistä yrittäjyyttä etsimässä

Sisäinen yrittäjyys tuntuu löytyvän helpommin käsityöläisyyden, urheilun ja matkailun yhteydessä, mutta taiteen tekemisessä sitä viisasten kiveä ei ole vielä löytynyt. Taiteen tuotteistaminen ei ole onnistunut, vaikka kurssilaisilla on 4-5 vuoden kunnollinen taiteellinen koulutus, tunnustaa kurssille osallistunut kulttuurityöntekijä Arja Seppälä.

Seppälä epäilee syyksi taiteen välttämätöntä omaehtoisuutta, joka estää välineellistämästä ja tuotteistamasta omaa työtä. Hän ehdottaa konkreettisia projekteja, joissa yritykset ja taiteilijat saatettaisiin yhteisen pöydän ääreen miettimään yhteisiä tavoitteita.

-Taide ei ole teollisuutta, mutta se voisi varmasti kustantaa itsensä ilman että kunnianhimosta tarvitsee tinkiä, Seppälä uskoo. Kurssin järjestäjien tavoitteena on työllistää ensimmäisenä toimintavuonna yksityiselle, julkiselle ja kolmannelle sektorille parikymmentä kurssilaista, joista tusinan verran työllistämistukien avulla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.