Juice-luotain selvittää elämän edellytyksiä Jupiterin kuissa – mukana suomalaista tekniikkaa

Juice-luotainta ei laukaistukaan avaruuteen – näin tilannetta seurattiin Ilmatieteen laitoksella 7:55
Video: Tällaista suomalaistekniikkaa on mukana Juice-luotaimessa

Jännitys oli miltei käsinkosketeltavaa, kun Ilmatieteen laitoksella seurattiin Euroopan avaruusjärjestö Esan Jupiter Icy Moons Explorerin eli Juice-luotaimen laukaisua Ranskan Guayananassa Etelä-Amerikassa. 

Jännittävän laukaisusta teki se, että luotaimessa on suomalaisten Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden kehittämää tekniikkaa.

Tällä kertaa odotus päättyi pienoiseen pettymykseen, kun laukaisuyritys jouduttiin keskeyttämään vain muutamaa minuuttia ennen laukaisuajankohtaa sääolosuhteiden vuoksi. Perjantaina laukaisua yritetään uudelleen.

Olosuhteiden tulee olla kunnossa juuri oikeaan aikaan, sillä luotaimen laukaisuikkuna on vain noin sekunnin mittainen.

– Menemme Jupiteriin ja haluamme säästää mahdollisimman paljon polttoainetta. Käytämme hyväksi Maata, Kuuta ja Venusta. Se on tällaista tähtitieteellistä flipperiä, missä otamme lisää energiaa planeetoilta ja niin, että meillä on mahdollisimman paljon polttoainetta, kun saavumme Jupiteriin, kertoo professori Esa Kallio Aalto-yliopistosta MTV Uutisille sekunnin ikkunasta.

"Olemme tässä paljon vartijoina"

Matka Jupiteriin kestää noin kahdeksan vuotta. Perillä luotaimen on määrä olla vuonna 2031.

Siellä se selvittää elämän edellytyksiä Jupiterin kuissa, joissa uskotaan olevan pinnanalaisia valtavia valtameriä paksun jääkerroksen alla.

Erityisesti tässä vaiheessa suomalaisten kehittämä tekniikka astuu peliin.

– Suomi on ollut mukana rakentamassa kansainvälistä mittalaitetta, jossa on kuusi itsenäistä mittauslaitetta. Meillä on merkittävä rooli siinä. Olemme rakentaneet tietokonetta ja sen ohjelmistoa, joilla käytetään itsenäisiä mittalaitteita, Kallio sanoo.

– Itsenäiset mittalaitteet voivat mennä rikki, mutta jos meidän osuutemme menee rikki eikä toimi, niin siitä kärsivät monet itsenäisistä mittalaitteista. Olemme tässä paljon vartijoina, hän jatkaa.

"Vaatii valmistusprosessilta aika paljon"

Tutkimusinsinööri Maria Hieta Ilmatieteen laitokselta on organisoinut ja valvonut tietokoneen valmistusprosessia.

– Kun tehdään se kappale, joka lähtee Jupiteriin, sen pitää olla äärimmäisen luotettava, se ei saa kesken mission epäonnistua. Se vaatii valmistusprosessilta aika paljon, Hieta kertoo.

Suurimpia haasteita ovat juuri luotettavuus, sillä laitteita ei yleensä voida korjata kesken kaiken. Myös avaruus ympäristönä on haastava muun muassa äärilämpötilojen ja tyhjiön vuoksi.

– Jupiterin tapauksessa vielä säteily-ympäristö on aika dramaattinen, Hieta sanoo.

Voiko Juice löytää elämää?

Juice tekee ohilentoja Jupiterin kuiden ohitse. Se ei siis konkreettisesti laskeudu niille ja etsi elämän edellytyksiä.

Kuinka tietoa edellytyksistä saadaan ohilennoilla?

– Mittaamme kuun pinnasta irtoavia hiukkasia. Ne aineet, jotka ovat jään pinnassa, tulevat (pinnanalaisista) valtameristä. Sitä kautta voimme tehdä päätelmiä, minkälaiset edellytykset elämällä on, Kallio sanoo.

Luotain tutkii siis elämän edellytyksiä, mutta voiko se löytää elämääkin?

– Ei, Kallio vastaa yksiselitteisesti.

Hän jatkaa, että luotain kerää perustietoa elämän edellytyksistä sellaisille tutkijoille, jotka tuntevat elämää.

– He katsovat, mitä niistä palikoista voi rakentaa ja voisiko niistä rakentaa elämälle osia tai mikrobeja, Kallio selventää.

– Jos nyt huomaamme, että edellytykset ovat niin hyvät kuin tiedetään tai jopa vielä paremmat, niin jatkossa tulee muita luotaimia, jotka ovat nimenomaan erikoistuneet löytämään mahdollista elämää.

Juice-luotaimen elämä päättyy näillä näkymin vuonna 2035, kun se iskeytyy Ganymedes-kuun pintaan.

Lue myös:

    Uusimmat