Yhdysvaltain "Sisu"-mönkijä on laskeutunut Marsin pinnalle! Tästä operaatiossa on kyse, mukana myös suomalaista teknologiaa

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Perseverance- eli Sisu-mönkijä on laskeutunut Marsin pinnalle. Se on lähettänyt jo ensimmäiset kuvat Maahan.

Kyseessä on jo viides mönkijä, jonka Nasa on lähettänyt tutkimaan punaista planeettaa.

Mars-planeetta on ollut viime aikoina ennennäkemättömän kiinnostuksen kohteena ihan vain siksi, että se muistuttaa kotiplaneettaamme, Maata. 

– Mars ja Maa ovat kuin kiviset siskokset. Yhteistä molemmille ovat vuodenaikojen vaihtelu, napajäätiköt, samanlainen akselikallistuma, päivän pituus ja kivinen maaperä, Ilmatieteen laitoksen planeetta- ja avaruusteknologiatutkimuksen ryhmäpäällikkö Maria Genzer havainnollistaa. 

– Mars tarjoaa meille yksinkertaistetun mallin Maasta – planeetan ilman kasvillisuutta, vettä, ihmisiä, kaupunkeja tai muita tieteellisiä havaintoja häiritseviä tekijöitä, joita kohtaamme Maassa, hän jatkaa. 

Aiemmin kerrottiin, että alustavan suunnitelman mukaan Perseverance-kulkija laskeutuu punaisella planeetalla Jezero-kratterissa sijaitsevaan, entiseen jokisuistoon.

Laskeutumisen ei uskottu olevan itsestäänselvyys, sillä Genzerin mukaan kyseessä on operaation vaarallisin osuus. 

– Ympäristötekijöiden ja mahdollisten laskeutumiseen liittyvien vaarojen lisäksi jo pelkkä etäisyys Marsin ja Maan välillä tekee tehtävästä haastavan. 

– Jos jokin menee vikaan, kukaan ei pääse korjaamaan mittalaitteita, hän kertoi.

Laskeutumispaikka on ihanteellinen tutkimustyölle, jonka tiimoilta pyritään löytämään merkkejä muinaisesta elämästä. 

Tutkimustehtävän aikana kerätään ja varastoidaan kivi- ja maanäytteitä, jotka tuodaan tulevaisuudessa Maahan.

– Planeettojenvälinen kaasukehätutkimus antaa meille työkaluja ymmärtää paremmin omaa elinympäristöämme, Maapalloa. Ja kuka tietää, mitä muuta samalla saattaa löytyä.

Laitteiston on kestettävä äärimmäisissä olosuhteissa

Ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA lähetti Perseverance-kulkijan kohti Marsia heinäkuussa 2020. 

Se on varustettu useilla tieteellisillä mittalaitteilla. Mukana ovat myös suomalaisvalmisteiset kosteus- ja paineinstrumentit. 

Suomen Ilmatieteen laitos on toimittanut Perseveranceen mittalaitteita, joiden avulla kerätään tarkkoja ja luotettavia paine- ja kosteusmittaustietoja Marsin äärimmäisistä olosuhteista.

Ilmatieteen laitoksen mittalaitteet ovat osa espanjalaisvetoisen tutkimusryhmän kehittämää Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) -mittauslaitteistoa, jota voidaan käytännössä pitää eräänlaisena sääasemana. 

Se mittaa muun muassa lämpötilaa, painetta, kosteutta, tuulen nopeutta ja suuntaa.

– Kulkijan laitteiston on toimittava Marsin haastavassa ympäristössä erittäin alhaisessa paineessa ja kylmässä lämpötilassa. Lisäksi sen on kestettävä mahdolliset pölymyrskyt, Genzer kertaa. 

Uutista päivitetty kello 23.16: Lisätty tieto laskeutumisesta Marsin pinnalle.

Lue myös:

    Uusimmat