Taapero joi yli neljä pullollista maitoa päivässä – sitten alkoivat oudot oireet: "Muutama tunti tai yksikin päivä lisää..."

2-vuotias kanadalaistyttö miltei kuoli saatuaan yliannostuksen maidosta.

Mia, joi päivässä yli neljä pulloa maitoa. Sitten hän muuttui uneliaaksi ja veltoksi, kertoo Nzherald.co.nz.

Kanadalainen Anastacia Gencarelli kertoo Facebook-julkaisussa, että neljä viikkoa ennen sairaalaan joutumista pikkuisella oli alkanut jokin vaiva korvissa. Anastacia oletti tytön kärsivän korvatulehduksesta ja vei hänet lääkäriin, joka antoi hänelle tuohon vaivaan lääkettä.

Ensin näytti siltä, että Mia oli parantunut. Eräänä aamuna tytön vointi kuitenkin romahti. Anastacian mukaan tyttö heräsi aamulla ja tunsi olonsa uneliaaksi, veltoksi eikä halunnut syödä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Anastacia vei tytön uudestaan lääkäriin. Lapsi sai lisää lääkkeitä.

Kiireesti sairaalatutkimuksiin

Viikon kuluttua Mia voi edelleen huonosti. Anastacia päätti viedä tytön sairaalaan.

Perhe ehti olla sairaalan odotusaulassa vain kymmenen minuuttia, ennen kuin hoitaja hälytettiin paikalle Mian voinnin takia. Hän otti taaperon saman tien jonon ohi vastaanotolleen. Tyttöä tutkimaan tuli myös kuusi muuta hoitajaa ja kaksi lääkäriä.

Anastacian mukaan Mia laitettiin kiinni sydämen toimintaa mittaavaan EKG-laitteeseen ja häneltä mitattiin verenpaine. Sen jälkeen otettiin verikokeita ja yritettiin annostella lääkettä laskimonsisäisesti.

Verikokeiden jälkeen kävi ilmi, että tytöllä oli maidon aiheuttama anemia.

– Olet varmaan kuullut, että vauva ei saa juoda liikaa vettä? No, älä juota hänelle myöskään liian paljon maitoa, Anastacia kirjoitti. 

Joi aivan liikaa maitoa

Mia piti maidosta niin paljon, että saattoi juoda sitä neljästä kuuteen pulloa päivässä. Anastacialle kerrottiin, että tuon ikäiset lapset saisivat juoda korkeintaan kaksi 450–600 millilitran pulloa päivässä.

– Lehmän maito tuhoaa elimistösi rautavarastot. Rauta tekee veren. Ei rautaa, ei verta.

Better Health -sivuston mukaan alle 2-vuotiaat lapset, jotka juovat paljon lehmänmaitoa, ovat suuressa vaarassa joutua raudanpuutostilaan. Sivusto suosittelee myös, että 1–5-vuotiaat lapset juovat vain rajoitetusti lehmän ja vuohen maitoa sekä soijamaitoa. 

Raudanpuutosanemian oireita voivat olla käyttäytymisongelmat, toistuvat infektiot, ruokahalun puute, velttous, hengästyneisyys ja lisääntynyt hikoilu.

Terveyskirjaston mukaan pienillä lapsilla anemian syynä saattaa joskuas harvoin olla runsaan maidon juomisen aiheuttama suolivaurio tai infektion laukaisema tilapäinen punasolutuotannon häiriö.

Kehottaa äitejä luottamaan vaistoonsa

Mialle tehtiin suuri verensiirto. Nyt hän saa päivssä korkeintaan kaksi pullollista tai 250 millin annosta maitoa päivässä.

Jos Anastacia olisi odottanut pidempään ennen sairaalaan lähtöä, hän olisi saattanut menettää pienokaisensa. Hän neuvookin äitejä luottamaan vaistoonsa.

– Muutama tunti tai yksikin päivää lisää, niin tämä julkaisu olisi voinut olla hyvin erilainen.

Lue myös:

    Uusimmat