24-vuotias Lauren synnytti vasta kymmenen viikkoa lapsivedenmenon jälkeen: "Se oli uskomattoman stressaava tilanne"

Brittinainen oli vasta ylittänyt raskauden puolivälin, kun hän huomasi lapsivetensä menneen. Synnytystä onnistuttiin lykkäämään kuitenkin vielä kymmenellä viikolla, kertovat muiden muassa Metro UK sekä Fox News.

Lauren Middleton, 24, pelästyi pahanpäiväisesti, kun hän huomasi lapsivetensä menneen vasta raskausviikolla 26. Tyypillisesti lapsivedenmeno tapahtuu juuri ennen varsinaisten synnytyssupistusten alkamista.

Lauren pelkäsi pienen syntymättömän vauvansa puolesta. Hän kiirehti kotikaupungissaan Leedsissä sijaitsevaan sairaalaan. Lääkärit halusivat lykätä synnytystä antaakseen vauvalle aikaa kasvaa.

– Tiesin heti, että hän (vauva) on vakavassa vaarassa, Lauren kertoo medioille.

Ennenaikainen lapsivedenmeno aiheuttaa noin 30 prosenttia ennenaikaisista synnytyksistä, kertoo Terveyskylä-sivusto. Jos lapsivedenmeno tapahtuu ennen raskausviikkoa 34, synnytystä yritetään estää. Lapsivesi ei poistu kohdusta kokonaan vedenmenon yhteydessä, ja lapsivettä muodostuu koko ajan lisää vedenmenon jälkeenkin.

Stressi vauvan terveydestä piinasi odottavaa äitiä

Lauren vietti seuraavat kolme päivää sairaalassa. Kotiuduttuaankin hänen piti käydä sairaalassa tarkistuskäynneillä kahdesti viikossa.

– Se oli uskomattoman stressaava tilanne, koska olin koko ajan huolissani vauvan terveydestä, Lauren kertoo.

Testit kuitenkin osoittivat, että vauva voi hyvin. Lääkärit päättivät yrittää lykätä synnytystä raskausviikolle 37.

Synnytyksen jälkeen vauvan kunto romahti


Laurenin tarinasta ovat kertoneet lukuiset mediat. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Raskausviikolla 35 Lauren alkoi saada supistuksia. Lähes vuorokauden mittaisen synnytyksen jälkeen Laurenin sylissä oli terve, vajaa kolmikiloinen vauva.

Onni kaikesta huolimatta terveenä syntyneestä lapsesta muuttui pian sydäntä särkeväksi huoleksi, kun vauvalla ilmeni hengitysvaikeuksia. Vastasyntynyt kiidätettiin teho-osastolle.

– Yhtenä hetkenä halailimme ja kaikki oli hyvin, ja seuraavana hän oli poissa, Lauren muistelee.

Vauvalla todettiin keuhkokuume ja verenmyrkytys. Varhainen lapsivedenmeno lisää sikiön riskiä keuhkojen alikehittymiselle ja vastasyntyneen alttiutta keuhkoverenvuodoille, ilmarinnalle ja kohonneelle keuhkovaltimopaineelle.

Kukaan ei voinut taata, että vauva selviäisi. Onneksi antibioottikuuri kuitenkin tepsi vakavasti sairaan vauvan saamaan infektioon. Nyt pieni poika on päässyt ensimmäistä kertaa kotiinsa.

Useita riskitekijöitä

Ennenaikaiselle lapsivedenmenolle altistavat lukuiset tekijät:

  • tupakointi tai huumeiden käyttö raskausaikana
  • tulehdukset, kuten virtsatietulehdus, emätintulehdus ja kohtutulehdus
  • kohdun ylivenyminen esimerkiksi runsaan lapsiveden määrän tai kaksosraskauden vuoksi
  • kohtuun kohdistuneet toimenpiteet, kuten lapsinäytteen otto
  • verenvuotojaksot raskauden aikana

Lapsivedenmenon jälkeen äidin riski kohtutulehdukseen on kohonnut. Vaarana on, että infektio leviää lapsiveden mukana sikiöön. Vedenmenon jälkeen myös istukan irtautumisen ja istukkaverenvuotojen riski on suurentunut.

Lue myös:

    Uusimmat