Mainos

Taantuma hidastanut suuria kauppakeskushankkeita

Taantuma ja kaavoitussotkut ovat kutistaneet ja lykänneet kaupan jättihankkeita. Ympäristöministeriön yliarkkitehti pitää kuitenkin selvänä, että kauppakeskuksia on edelleen suunnitteilla liikaa kuluttajien tarpeisiin nähden.

- Alkuperäiset aikataulut ovat viivästyneet epäselvän kaavoitustilanteen takia. Myös rakentamisen edellytykset ovat laman takia muuttuneet, mutta hankkeista ei ole juurikaan luovuttu, kertoo Katri Tulkki.

Tulkin arvio pohjautuu taantuman kynnyksellä toissa vuonna tehtyyn ministeriön selvitykseen, jonka mukaan suunnitteilla oli peräti toistasataa erilaista kaupan suurhanketta.

Hurjimpien suunnitelmien koko näyttää kuitenkin Tulkin mukaan pienentyneen. Esimerkiksi Pirkkalan Linnakallion keskus on kutistunut olennaisesti. Alun perin siitä oli määrä tulla Helsingin Itäkeskusta laajempi erikoiskaupan keskittymä.

- Valtava koko pieneni huomattavasti siitä, mitä se oli ministeriön mustalla listalla. Muutoksia suunnitelmiin on tehty paljon, ja alue on yksilöity autokauppaa varten, kertoo Pirkkalan kaavoitusjohtaja Mari Hietamäki.

Kiinteistösijoittajat varovaisia

Suomen kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja uskoo, että osa kauppahankkeista jää ainakin lähiaikoina toteutumatta. Tänä ja ensi vuonna Suomeen ei ole valmistumassa lainkaan suuria kauppakeskuksia.

Uusia kauppakeskuksia on avattu keskimäärin 3-4 vuodessa, 2000-luvun vauhdikkaimman rakennusrallin aikana jopa kaksinkertainen määrä.

- Tilanne uusien hankkeiden osalta on samanlainen kuin 90-luvun lamassa. Lähiaikoina painopiste pysynee nykyisten kauppakeskusten remonteissa ja laajennuksissa, Juha Tiuraniemi sanoo.

Kauppakeskushankkeet ovat vuosien projekteja, jotka vaativat isoja pääomia. Tiuraniemen mukaan rahoituksen saatavuus on tällä hetkellä tiukassa, vaikka markkinoilla on näkynyt elpymistä. Lisäksi kaupoille tärkeimpään, kuluttajien ostovoiman kehitykseen, liittyy epävarmuutta. Tämä pitää kiinteistösijoittajat varovaisina.

Rakentamisen rajat haussa

Monet kauppakeskushankkeet ovat viivästyneet sen takia, että suunnitelmat ovat olleet maakuntakaavojen vastaisia. Näin on käynyt esimerkiksi Vihtiin ja Oulun lähelle Kiiminkiin kaavailluille Ideaparkeille.

Ideaparkien isä, liikemies Toivo Sukari latasi pari viikkoa sitten Aamulehden haastattelussa kauppakeskusten rakentamisen vaativan "ydinvoimalan luvat".

Kauppakeskusyhdistyksen Tiuraniemi arvioi kaavoituskiemuroita kieli keskellä suuta. Hän kuitenkin toteaa, että rakentamisen pelisäännöt vaativat selkeyttämistä.

- Palautteen perusteella näkemyseroja on ja kaavoitusprosessit venyvät usein.

Jonkinlaista selvyyttä rakentamiseen näyttää olevan luvassa. Ympäristöministeriö lähetti tällä viikolla lausuntokierrokselle ehdotuksen maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisesta.

Kauppakeskusten rakentamista suitsiva ehdotus ohjaisi kauppoja asuinalueiden tuntumaan, kun vireillä olevat hankkeet kohoaisivat pitkälti keskustojen ulkopuolelle. Tavoitetta on perusteltu muun muassa ilmastosyillä ja väestön ikääntymisellä.

Eduskuntaan lakiesityksen on määrä tulla syksyllä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.