Mainos

Syyttäjä: Tekaistuilla kuiteilla yli 700 000 markan hyöty

Arvonlisäveropetosjutussa syytetyn lasketaan saaneen aiheettomasti yli 700 000 markan alv-palautukset olemattomista huonekaluostoista.

Espoon käräjäoikeudessa on tänään käsitelty arvonlisäveropetosjuttua, jossa syytetään vuonna -68 syntynyttä venäläismiestä törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja petoksen yrityksestä.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukan mukaan mies sai aiheettomasti yli 700 000 markan alv-palautukset, kun hän oli tekaissut kuitteja lähes viiden miljoonan markan olemattomista huonekaluostoista. Syytteessä oleva mies moitti oikeudessa tax free -järjestelmää leväperäiseksi ja totesi, että ilman aukollista järjestelmää teot eivät olisi olleet mahdollisia.

Mies on myöntänyt syyllistyneensä petokseen ja väärennykseen, mutta kiistää tekojen olleen suunnitelmallisia ja törkeitä. Lisäksi hän kiisti juurikaan hyötyneensä, sillä suurin osa rahoista meni lainaksi hänen kaverilleen, jolla oli ongelmia liike-elämässä. Mies painotti oikeudessa, että hän on myös edesauttanut rikoksen selvittämistä.

Väärennettyjä tullin leimoja

Syyttäjän mukaan mies väärensi tietokoneella vuoden aikana vajaat 200 Ikean ostokuittia. Väärennettyyn kuittiin oli merkitty yleensä alle 30 000 markan ostokset. Sen jälkeen hän meni Ikean tax free -pisteeseen ja pyysi tax free -sekkiä arvonlisäveron palauttamista varten.

-Jos myyjä kysyi, missä tavarat ovat, mies kertoi pakanneensa ne jo autoon. On ymmärrettävää, että kiireiset myyjät eivät lähteneet katsomaan, ovatko huonekalut autossa, syyttäjä sanoi.

Saatuaan tax free -sekin mies käytti väärennettyjä tullilaitoksen leimoja hakeakseen arvonlisäverot palautuspisteistä. Väärien tullileimojen mukaan mies olisi mennyt rajan yli Venäjälle yleensä kello 22-07, jolloin tax free-piste on rajalla kiinni. Poukan mukaan mies haki kerralla yleensä noin 8000 markan alv-palautukset.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeustuomiota, sillä hänen mielestään kyseessä on törkeä menettely. Mies jatkoi toimiaan yli vuoden, kunnes Ikeassa huomattiin, että ostokuitti ei ole todellinen. Tämä tapahtui helmikuussa 2000.

-Ikea ilmoitti asiasta rajalle, jossa mies oli tuttavansa kanssa esittänyt väärennetyn kuitin ja väärennetyn tullilaitoksen leiman. Kun asiaa selviteltiin, mies pakeni paikalta, syyttäjä sanoi.

Mies otettiin kiinni Virossa viime kesäkuussa ja luovutettiin Suomeen. Sen jälkeen hän on ollut vangittuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.