Syyte: Helvetin enkelien kerhotilaa tulitettiin kaunojen takia – teossa käytetty rynnäkkökivääri jäi kateisiin

Helvetin enkelien kerhotilaa tulitettiin kaunojen takia 1:00

Kolmea miestä syytetään murhan yrityksistä liittyen Helvetin enkelien kerhohuoneeseen Lappeenrannassa kohdistuneeseen rynnäkkökivääri-iskuun.

Asiaa käsiteltiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa 12. syyskuuta, ja tuomion odotetaan tulevan lokakuussa.

Julkiseksi tulleen esitutkintamateriaalin perusteella poliisi sai alkujaan tiedon kerhotilaan kohdistuneesta iskusta tutkiessaan pahoinpitelyä, jonka tekijöiksi epäiltiin Hells Angels MC Carelia -moottoripyöräkerhon jäseniä. Poliisi päätyi tekemään kotietsinnän kerhotilaan, jota huomattiin ammutun raskaalla ampuma-aseella.

Tutkinnassa huomio kiinnittyi kolmeen mieheen, joista yksi oli kotietsinnän aiheuttaneen pahoinpitelyn kohde. Kaikilla kolmella oli poliisin tutkintojen mukaan jotain hampaankolossa Helvetin enkeleiden ja erityisesti sen Lappeenrannan osaston johtajaa kohtaan.

"Toisten jäsenten emäntiin ei kosketa"

Esitutkintamateriaalin perusteella yksi miehistä oli entinen Helvetin enkeleiden jäsen, joka oli sittemmin jättänyt kerhon.

Mies itse ei kuulusteluissa juuri kiristyneitä välejä kommentoinut, mutta toisen kuulustellun mukaan kerhon presidentillä olisi ollut suhde miehen naisystävään.

– Epäilen, että hän lähti kerhosta tämän takia. Kaikki muut katsoivat tapahtunutta läpi sormien, vaikka kerhon säännöissä sanotaan, että toisten jäsenten emäntiin ei kosketa, eräs epäillyistä sanoi kuulusteluissa.

Kahdella muista epäillyistä taustalla oli syytteen näiden kohtaama väkivalta kerhon suunnalta. Toinen liittyi ilmeisesti epäiltyyn ”vasikointiin”, jonka yhteydessä Lappeenrannan helvetin enkeleiden presidentti ja kerhon silloinen hangaround-jäsen yrittivät suistaa miehen auton tieltä.

Lopulta he kolaroivat sitä päin ja pahoinpitelivät miehen potkimalla sekä lyömällä nyrkein ja mailalla.

Toinen pahoinpitely liittyi taas ilmeisesti runsaan rahamäärän kanssa kadonneeseen mieheen. Miehen tuntenutta kovisteltiin miehen ja rahojen sijainnista ja siitä, oliko tietoja asiasta kerrottu poliisille.

Tämä päättyi lopulta pahoinpitelyyn Imatralla.

Piti pahoinpitelyitä käskytettyinä

Viimeisimmän pahoinpitelyn uhriksi joutunut päätyi syytteen mukaan samana iltana organisoimaan reissun moottoripyörän kerhotilalle. Hänen mukaansa kerhon ja erityisesti presidentin toiminta hämmensi monia.

– Ihmetellään, että jos kerta kerhon säännöissä lukee, että toisen jäsenen emäntää ei saa käydä panemassa, niin miksi [kerhon presidenttiä] ei ole erotettu, hän pohti.

– Monet ovat ihmetelleet, niin minulle kuin muillekin, että miksi [kerhon presidentti] lähti hakkaamaan täysin ”ulkopuolisen” henkilön (minut) ja samoin [toisen pahoinpidellyn] juttu. Ihmetellään miksi hänet hakattiin, mies sanoi.

Hän oli sitä mieltä, että pahoinpitelijät toimivat kerhon presidentin käskystä.

– Nämä hängät (hangaround-jäsenet), joista ainakin toinen on sama kuka minut hakkasi, ovat täysin juoksupoikia eli he eivät oma-aloitteisesti tee mitään vaan [presidentin] käskystä, hän sanoi kuulusteluissa.

”Vittu sie oot kuollut äijä”

Kolmikko ajoi autolla kerhotilan edustalle, jossa yksi miehistä otti esille rynnäkkökiväärin ja ampui laukauksia tilaa kohti. Poliisin mukaan laukauksia oli 11 ja osa luodeista läpäisi rakennuksen seinät. Sisällä oli kaksi henkilöä, jotka eivät loukkaantuneet välikohtauksessa.

Kahden muun kertoman mukaan ase ja sen käyttö tulivat yllätyksenä. Tämän jälkeen paikalta paettiin autolla.

Heti teon jälkeen ampuja oli laittanut kerhon presidentille viestin ”Vittu sie oot kuollut äijä!!” Tarkoitus oli miehen mukaan vain pelotella tätä.

Epäiltyjen hallusta löytyi sekä luoteja että hylsyjä, jotka sopivat tekopaikalta löytyneisiin hylsyihin.

Vaarallinen ase teillä tietämättömillä

Kertomukset aseen taustoista, sen haltijasta ja kohtalosta tapahtuneen jälkeen vaihtelivat. Ampuja väittää ostaneensa rynnäkkökiväärin virolaiselta mieheltä Helsingin suunnalta noin tuhannella eurolla tarkoituksenaan myydä se eteenpäin.

Aluksi hän kertoi, että otti aseen mukaan kotoaan, mutta poliisi ei tätä uskonut, ja myöhemmin mies kertoi jommankumman muun osallisen ottaneen sen autoon.

– Tämä ase-asia on ollut paikallisilla mp-jengeillä (moottoripyöräjengeillä) hyvin tiedossa, eli ”kaikki” tiesivät, että minulla on rynkky, mies kuitenkin kertoi.

Mies myös kertoi, että hän oli teon jälkeen purkanut ja hävittänyt aseen. Myöhemmin taas kerrottiin, että ase oli jäänyt toiselle miehistä.

Poliisi ei ole löytänyt asetta.

Syytetään kahdesta murhan yrityksestä

Kolmikkoa syytetään ampuma-aserikoksesta ja kahdesta murhan yrityksestä tai toissijaisesti vaaran aiheuttamisesta.

Lisäksi syytteitä on nostettu kahdesta ampuma-aserikoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Miehet kiistävät henkirikoksen yrityksen ja teon yksituumaisuuden.

Helvetin enkeleihin kuuluvia henkilöitä syytetään tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta, rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä pahoinpitelystä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syytetyt kiistävät rikokset.

Lue myös:

    Uusimmat