Pahoinpitelyn uhriksi joutunut Cannonballin ex-jäsen oikeudessa: ”Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta paeta”

Cannonball-jengiläisiä koskevassa oikeudenkäynnissä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Tammisaaressa kuultiin iltapäivällä törkeän pahoinpitelyn ja törkeän vapaudenriiston uhriksi joutunutta miestä.

Jutussa on syytettynä eri teoista yhteensä yhdeksän Cannonball MC -moottoripyöräkerhon jäsentä. Syytteitä luettiin muun muassa törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja törkeästä kiristyksen yrityksestä.

Uhriksi joutunut mies oli ollut Cannonballin jäsen kahdeksan vuotta. Tämän vuoden tammikuussa hänelle ilmoitettiin, että hän on bad standing -asemassa ja hänet erotetaan.

– Olin aiemmassa esitutkinnassa ilmoittanut yhden Cannonball-jäsenen nimen, ja tästä syystä jouduin bad standing -asemaan. Minulle ilmoitettiin erottamisesta Lohjan kerhotiloissa tammikuussa, mies kertoi oikeudessa.

– Minut pyydettiin kerhon takahuoneeseen ja kyseltiin, mitä kaikkia kerhokamppeita minulla on ja minkä arvoinen moottoripyörä minulla on. Minulle ilmoitettiin, että pitää antaa kerholiivit ja lähteä kahden kerholaisen mukaan.

Mies lähti kerhon takahuoneesta kahden jengiläisen mukaan henkilöautoon.

Autolla ajettiin Lohjan kerhotilalta runsaan viiden kilometrin päähän hiekkakuopalle.

– Varmaan siitä oli etukäteen sovittu minne minut viedään, uhri arveli.

”Vamma ei tule nyrkistä”

Uhri ei tuntenut tarkasti paikkoja eikä hän tiennyt, minne hänet vietiin. Paikka oli Siuntiossa sijaitseva hiekkakuoppa. Ajon aikana häneltä vietiin puhelin ja häntä uhattiin ampumisella, jos hän yrittää ”yhtään mitään”. Hänellä ei ollut oman kertomansa mukaan mitään mahdollisuutta paeta.

Ajomatka hiekkakuopalle kesti noin vartin. Uhri istui takana ja hänen nimeämänsä Cannonball-jäsenet etupenkillä.

– Kun nousin autosta, päähän tuli isku. En muista muuta kuin sen, että heräsin sieltä myöhemmin. Jossain vaiheessa makasin maassa ja tunsin painoa kyljessä. Sitten pimeni taas, hän kertoi.

Uhri ei ole varma, kuka löi häneltä tajun kankaalle. Hän arveli kuitenkin kuskin olleen lyöjä, koska tämä istui häntä lähempänä.

– Olin itse tajuttomana, mutta jollain muulla minua on lyöty kuin nyrkillä, koska se arpi, joka otsaani tuli, ei tule nyrkistä. Ehkä se oli nyrkkirauta tai jokin muu esine. Isku tuli niin nopeasti, että en tiedä millä minua lyötiin.

Miehelle jäi pahoinpitelystä otsaan suurehko haava.

Ei kertonut poliiseille teosta

Mies ei osaa arvioida, kuinka kauan hän oli tajuttomana maassa. Ulkona oli pakkasta muutama aste ja maassa lunta. Herätessään hän vuoti paljon verta.

Miehen takaraivoon tuli pahoinpitelystä kuhmu, otsassa oli ristin muotoinen vertavuotava haava, toinen silmä oli muurautunut umpeen. Lisäksi hänelle tuli murtumia poskionteloon ja silmäkuopan sisään sekä lievä aivovamma.

– Kun heräsin hiekkakuopalta, minua pyörrytti hirveästi. Istuin hetken aikaa, kunnes pystyin lähteä kävelemään sieltä. Löysin jonkin matkan jälkeen talon ja menin sinne koputtelemaan.

Talon asukkaat soittivat paikalle ambulanssin ja poliisit. Uhri ei kuitenkaan kertonut poliiseille, mitä hänelle oli tapahtunut.

– Syynä oli oma ja läheisten turvallisuus, mies perusteli vaikenemistaan.

Mies piti uhkaa todellisena. Kävellessään hiekkakuopalta pois hän mietti omia lapsiaan ja sitä, mitä voisi tapahtua.

Ambulanssi kuljetti miehen sairaalaan hoidettavaksi. Kova päänsärky jatkui kaksi päivää.

Vapaudenriistoa ja pahoinpitelyä hän pitää törkeänä. Tapahtunut pyörii edelleen hänen mielessään.

Mies tiesi erorahasta

Runsas viikko pahoinpitelyn jälkeen mieheen otettiin yhteyttä uudestaan. Tuolloin Cannonball-jengin jäsen kyseli miehen myynnissä olevasta moottoripyörästä.

Mies meni tapaamaan kahta jengiläistä Turengin Teboilille.

– Olin tietoinen, että minun pitää maksaa eroraha. Suoraa puhetta siitä ei ollut, mutta tiesin mitä pitää tehdä, uhri kertoi oikeudessa.

Mies luovutti Teboililla loput kerhovaatteensa. Häneltä kyseltiin moottoripyörän arvosta. Pyörästä saatavia rahoja haluttiin miehen käsityksen mukaan Cannonball-kerholle.

Myöhemmin miestä käytiin kyselemässä hänen työpaikaltaan Lahdesta. Kyselijät olivat uhrin mukaan Cannonballin Heinolan osastosta.

Mies ei ollut itse aikeissa maksaa erorahaa. Hän kertoi olleensa erorahan takia kuitenkin yhteydessä kolmeen Heinolan osastossa olevaan jäseneen.

– Pyörä oli myynnissä 12 800 euron hintaan. Minun olisi pitänyt maksaa sen lisäksi vielä loppuosa, jotta 15 000 euron eroraha tulee täyteen. 15 000 euroa on yleisesti ollut eroraha kerhossa. Ensimmäisen kerran tulin tietoiseksi sen suuruudesta, kun liityin Cannonballiin, mies kertoi.

Rikkoi sääntöjä räikeästi

Miehen mukaan erorahaa ei ollut kirjoitettu mihinkään kerhon sääntöihin, mutta siitä oli ollut puhetta. Hänen käsityksen mukaan kaikilta eronneilta rahaa ei ole kuitenkaan peritty.

– Ymmärtääkseni minulta sitä pyydettiin, koska olin rikkonut kerhon sääntöjä räikeästi.

Sääntöjen rikkomisella mies tarkoitti sitä, että hän paljasti Cannonballia koskevassa talousrikostutkinnassa yhden kerhon jäsenen nimen.

– Olen kertonut nimen, jota ei kuulu kertoa kuulusteluissa, mies myönsi.

Miehelle oli Cannonball-jäsenyyden alusta alkaen selvää, että esitutkinnassa jäsenten nimiä ei kuulu kertoa.

– Miksi olette mennyt selvittämään tämän yhden jäsenen osuutta esitutkinnassa? syyttäjä Perttu Könönen tiedusteli mieheltä.

– Esitutkinnan aikaan kuvittelin, että tutkinta meni minun kohdaltani väärin ja minut petettiin siinä, mies perusteli.

– Miten uskalsitte mennä puhumaan? syyttäjä ihmetteli.

– En suoraan sanottuna ajatellut, mies vastasi.

Mies oli tuolloin Cannonballissa Lohjan osaston jäsen ja road captain.

Piilossa sermin takana

Uhriksi joutunut mies ei usko, että osaston johtaja yksin päätti hänen erottamisestaan, pahoinpitelystä ja erorahan vaatimisesta. Hän arveli, että asiasta on pidetty jonkinlainen kokous, johon on osallistunut useampia johtohenkilöitä.

Teon seurauksena mies joutui luopumaan vakituisesta työpaikastaan.

Oikeudenkäynnissä uhri vastasi kysymyksiin sermin takaa, jotta hän välttyi näkemästä syytettyjä Cannonball-jäseniä ja muita salissa olleita.

Oikeudessa olleet syytetyt suhtautuivat miehen kuulemiseen rauhallisesti. Ainoastaan siinä kohtaa, kun mies mainitsi nimeltä useita Cannonballin johtajia, muutamat syytetyistä pyörittelivät päätään.

Muuten tunnelma oli rauhallinen. Järjestystä turvaamassa salissa oli noin viisitoista poliisia. Turvatoimet oikeustalolla olivat muutenkin tiukat koko päivän.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina vastaajien kuulemisella.

Lue myös:

    Uusimmat