Mainos

Syrjintäoikeudenkäynti sai Kalifornian muuttamaan sukunimilakia

Kalifornialaisella Michael Budaylla oli vain yksi toive hänen mennessään naimisiin: hän halusi vaimonsa Diana Bijonin sukunimen. Yksinkertaisen kuuloinen operaatio vaati kuitenkin kaksi vuotta, syrjintäoikeusjutun nostamisen sekä osavaltion lain muutoksen, ennen kuin herra pääsi hakemaan uudella sukunimellään varustetun ajokortin.

Michael Bijon perustelee sinnikkyyttään henkilökohtaisilla syillä:

- Olen paljon läheisempi Dianan isän kuin oman isäni kanssa. Luulin että nimen vaihtaminen olisi yksinkertaista, enkä olisi ikinä uskonut että valtio tekee siitä näin hankalaa.

Nimeään vaihtavien naisten hakemuksen käsitellään Kaliforniassa käsitellään rutiininomaisesti, mutta miehiltä vaaditaan 350 dollarin maksu, käynti oikeudessa, julkinen ilmoitus sekä kuukausien paperityö. Kaksiosainen nimi ei olisi tuottanut ongelmia, eikä kummankin oman nimen säilyttäminen. Mutta mistään avioliittolupalomakkeista tai ajokorttihakemuksista ei edes löytynyt vaihtoehtoa, joka olisi antanut sulhaselle mahdollisuuden ilmoittaa vaihtavansa nimeä.

Urakkaan tuskastuneina Bijonit valittivat asiasta paikalliselle ihmisoikeusjärjestölle, jonka nostama lakijuttu sai Kalifornian osavaltion viimein muuttamaan sukunimiä koskevaa lainsäädäntöä.

- Naiset ovat taistelleet kauan yhtäläisten oikeuksien puolesta, ja tämä on yksi osa taistoa. Naimisiin mennessämme tuntui siltä, kuin laki olisi sallinut sukunimen vaihtamisen vain naimisiin meneville naisille, sanoo puolisostaan ylpeä Diana Bijon.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.