Mainos

Syöpälääkettä käytetään yhä yleisemmin silmälääkkeenä

Suomessa käytetään yhä yleisemmin syöpälääkettä silmälääkkeenä, vaikka valmisteella ei ole myyntilupaa tähän tarkoitukseen. Valmisteen riskeistä ei aina kerrota potilaalle.

Syöpälääkkeen käyttö silmänpohjan kostean ikärappeuman hoidossa voi lisätä merkittävästi aivohalvauksen tai sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, osoittaa Johns Hopkinsin yliopistossa tehty tutkimus.

Helsingin ja ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä syöpälääkkeen haitat tunnetaan. Siellä on valittu sellainen linja, että myyntiluvallista lääkettä annetaan potilaille, joilla tiedetään olevan suurentunut aivo- ja sydäninfarktin riski. Muille annetaan halvempaa lääkettä.

Avastin-nimisen syöpälääkkeen käyttö houkuttelee, koska myyntiluvallinen lääke maksaa noin kymmenen kertaa enemmän. Molemmilla saadaan samantyyppisiä vaikutuksia silmien hoidossa.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on laskettu, että syöpälääkkeen käytöstä saadaan kahden miljoonan euron säästöt vuodessa.

—Se on viidennes koko yksikön budjetista, ja se olisi sitten pois muiden silmäsairauksien hoidosta, sanoo professori Anja Tuulonen.

Tuulonen toivoo, että halvempi lääke saisi myyntiluvan tähänkin käyttöön.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.