Mainos

Syömishäiriötä sairastanut kertoo: Kaupassa käynti saattoi kestää tunteja

Laihuusihanne aiheuttaa monille melkoisia paineita. Etenkin nuoret tytöt ajautuvat usein tavoittelemaan laihuutta lähes keinolla millä hyvänsä.

Tänään tarkastetun väitöskirjatutkimuksen mukaan joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriöstä ennen täysi-ikäisyyttä.

- Laihuusihanne vaikuttaa erityisesti tyttöihin. Pojat sen sijaan haluavat olla lihaksikkaita. Kyllä se voi heissäkin vaikuttaa suurta kärsimystä, että on erittäin tyytymätön omaan kehoonsa, arvioi Åbo Akademin tutkija Rasmus Isomaa.

Syömishäiriöt ovat tuttuja esimerkiksi Pohjanmaalta kotoisin olevalle Emmi Hannukselle. Hannus sairastui anoreksiaan 11-vuotiaana.

- Kun olin äitini kanssa kaupassa, niin siellä saattoi mennä yksi tai kaksikin tuntia. Kävelin ja katsoin kaikkea, kuten sitä mitä tuotteet sisältävät tai kuinka paljon niissä on rasvaa.

Emmi sairasti kaikkiaan neljä vuotta. Hän kertoo tajunneensa vasta jälkikäteen, kuinka raskasta aikaa sairausaika olikaan. Enää hän ei kuitenkaan kaupassa aikaile.

- Nykyään yritän selvitä kaupasta mahdollisimman nopeasti. Otan mitä haluan ja syön.

Tutkija Isomaan mukaan syömishäiriöihin voisi vaikuttaa panostamalla ennaltaehkäisevään työhön erityisesti peruskoulussa.

- Varsinkin kouluterveydenhuollossa, jos huomaa, että joku nuori laihduttaa, niin voisi kysellä nuorelta vähän enemmän. Esimerkiksi että mistä syystä nuori laihduttaa, ja mikä on sen laihdutuksen päämääränä.

Katso toimittaja Outi Airolan haastattelu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.