SYKE alkaa pelotella merimetsoja

Suomen ympäristökeskus on hakenut poikkeuslupaa häätääkseen merimetsoja pois Varsinais-Suomen tärkeiltä kalastusalueilta.

- Merimetsojen aiheuttamista vahingoista on tullut kova paine ja hallitusohjelmakin edellyttää toimia kannan rajoittamiseksi. Nyt ympäristöhallinto haluaa tutkia, millä keinoilla merimetsojen vaikutusta kalastukseen voitaisiin vähentää, perustelee vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Merimetsot ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja pesinnän häiritseminen on luonnonsuojelurikos. Sen takia häätökokeisiin tarvitaan poikkeuslupa.

Merimetsoja häiritään sekä pelottelemalla että teknisillä keinoilla kuten ääni- ja liikepelottimilla.

- Sen tekee kaksi henkilöä. He menevät pesimäluodolle, oleskelevat siellä, käyttävät lippusiimoja ja ehkä turvaliivien tapaisia. Katsomme, tehoavatko nämä keinot vai pitääkö käyttää ääniä ja muita tehosteita, selvittää Mikkola-Roos.

Häirintä alkaa jo vappuna?

Tavoitteena on selvittää, voidaanko merimetsojen pesimäkoloniat häätää tärkeän ammattikalastusalueen ulkopuolelle. Samalla tutkitaan, kuinka suuri osa pesivistä linnuista siirtyy ja mihin syntyvät uudet pesimäpaikat.

- Kyllä merimetsoja varmasti voidaan häätää, mutta työlästä se on. Se tehoaa tietyllä alueella, mutta linnut siirtyvät sieltä toisille alueille. Jos ne aiotaan pitää joltain alueelta pois, hätistely pitää toistaa joka vuosi. Jos haluttaisiin saada pysyvämpiä ratkaisuja, pitäisi puuttua koko Itämeren ravintoverkkoon, arvioi Markku Mikkola-Roos.

Häirintälupaa haetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselta häirintätutkimusta varten. Lupa yritetään saada mahdollisimman pian, koska merimetsojen pesintä on juuri alkamassa.

- Aloitamme heti, kun saamme luvan. Toivottavasti se onnistuu jo ennen vappua, mutta viimeistään heti vapun jälkeen. Pesinnät ovat käynnistymässä hyvää vauhtia ja karkoitus pitää saada tehtyä ennen kuin pesissä on munia, sanoo Mikkola-Roos.

Kalastajat hakeneet myös lupaa

Myös varsinaissuomalaiset kalastajat ovat hakeneet lupaa merimetsojen häätämiseen. Mynälahden kalastajat haluaisivat ampua sata merimetsoa ja steriloida 500-1000 merimetson munaa. Hakemusta perustellaan sillä, että Mynälahden alue on rannikon tärkein kutualue ja merimetsot häiritsevät kudun onnistumista. Suomen ympäristökeskus hakee häirintälupaa samalle alueelle ja toivoo, ettei kalastajille nyt myönnetä lupaa.

- Toivottavasti eivät saa lupaa tälle alueelle, koska se sekoittaisi tutkimuksemme. Aiomme viikoittain laskea merimetsojen määrän alueella ja jos joku muu tuhoaa siellä lintuja, emme saa luotettavia tuloksia, arvioi Mikkola-Roos.

Ympäristöministeriö on lähettänyt ELY-keskuksille paimenkirjeen, jossa neuvotaan höllentämään poikkeuslupien myöntämistä. Tähän mennessä merimetsojen metsästyslupia ei kuitenkaan ole myönnetty.

Suomen merimetsokanta on kasvanut nopeasti. Ensimmäiset pesinnät Suomen rannikolla havaittiin vuonna 1996. Viime vuonna Suomessa pesi jo 16 000 merimetsoparia 48 yhdyskunnassa. Kolmasosa kannasta koostuu nuorista pesimättömistä linnuista ja kaikkiaan pesimäkauden alussa rannikolla oli noin 43 000 merimetsoa. Koko Itämeren alueella merimetsoja on arvioiden mukaan noin 157 000 paria.

Päivi Mäki-Petäjä haastattelee vanhempi tutkija Markku-Mikkola-Roosia Suomen ympäristökeskuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat