Sveitsiläiset eivät halua rajoittaa maahanmuuttoa tai susien elämää, mutta isät saivat oman vapaan

9:53
Huomenta Suomessa pohdittiin vuonna 2016, millaisissa asioissa kansanäänestys voisi olla hyödyllinen osa demokratiaa.

Sveitsiläiset ilmoittivat sunnuntaina päättyneissä kansanäänestyksissä vastustavansa maahanmuuton rajoittamista sekä susien metsästyksen helpottamista, mutta toisaalta kannattavansa kahden viikon isyysvapaata ja uusia hävittäjiä.

Maahanmuuton rajoittamisen toi kansanäänestykseen oikeistopopulistinen SVP-puolue, jonka mukaan Sveitsin pitäisi rajoittaa maahanmuuttoa Euroopan unionin alueelta neuvottelemalla uusiksi EU:n kanssa solmittu sopimus ihmisten vapaasta liikkuvuudesta.

Äänestäjät olivat toista mieltä, sillä esitystä vastusti liki 62 prosenttia äänestäneistä.

Äänestyksen tulosennuste on odotetunlainen, sillä ennen kansanäänestystä tehtyjen mielipidekyselyiden perusteella enemmistö sveitsiläisistä vastustaa aloitetta. Mennäkseen läpi aloite olisi vaatinut sekä enemmistön kaikista annetuista äänistä että voiton suurimmassa osassa Sveitsin 26 kantonista.

SVP:tä lukuun ottamatta Sveitsin puolueet sekä hallitus, elinkeinoelämä ja ammattiliitot vastustavat suhteiden vaarantamista maan tärkeimmän kauppakumppanin kanssa. Äänestyksessä kyse ei ollut vain maahanmuutosta: jos vapaata liikkuvuutta rajoittava muutos menisi läpi, niin kutsuttu giljotiinipykälä jäädyttäisi myös koko joukon muita EU:n ja Sveitsin kahdenvälisiä sopimuksia muun muassa kaupasta.

Isille vihdoin oma vapaa

Isyysvapaa meni läpi yli 60 prosentin kannatuksella. Äideille hyväksyttiin 14 viikon pituinen äitiysloma vuonna 2005, mutta isille ei palkallista vapaata ole ollut tarjolla. Isyysvapaan aikana isät saavat palkkaa 80 prosenttia palkastaan, mutta palkkakatto on 2744 Sveitsin frangia (2550 euroa).

Hävittäjien uusiminen meni läpi hiuksenhienosti 50,1 prosentin kannatuksella ja susien henkien säästäminen vajaalla 52 prosentilla.

Äänestysprosentti nousi lähelle 59:ää, mikä on harvinaisen korkea luku maassa, jossa kansanäänestyksiä järjestetään tuon tuosta.

Suurin osa ihmisistä äänestää etukäteen Sveitsissä säännöllisesti järjestetyissä kansanäänestyksissä. Sunnuntaina äänestyspaikat olivat auki vain muutaman tunnin ja menivät kaikkialla kiinni paikallista aikaa puoliltapäivin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja