Suvin perustama yritys auttaa verkossa tapahtuvien seksuaalirikosten uhreja – Ruotsin hovi kiinnostui keksinnöstä: ”Paikalle tuli myös Victoria puolisoineen”

Ruotsin hovi kiinnostui suomalaisen Suvin Someturva-yrityksestä 8:11
Sosiaalipsykologian tohtori sekä Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski kertoi Huomenta Suomessa, miten hänen perustamansa yritys pyrkii vähentämään lapsiin kohdistuvaa ja verkossa tapahtuvaa hyväksikäyttöä.

Suomalaisyritys pyrkii auttamaan verkossa seksuaalirikosten uhreiksi joutuneita tarjoamalla oikeudellisia ja psykologisia palveluita uudenlaisen teknologiansa avulla.  

Suvi Uski ei ollut nukkunut juuri lainkaan ennen suoraa Huomenta Suomi -lähetystä.

Syy on erittäin merkityksellinen: sosiaalipsykologian tohtori saapui haastateltavan penkille suoraan Ruotsista – vieläpä kuninkaallisten hovista, jonne hän oli saanut henkilökohtaisen kutsun naapurimaan kuninkaalta ja kuningattarelta.

– Oli tosi iloinen yllätys, että paikalle tuli myös Victoria puolisoineen ja myös prinsessa Sofia, Uski kertasi tapaamistaan kuninkaallisten kanssa. 

– Minut kutsuttiin sinne hoviin sen takia, että rakennamme aika uniikkia teknologista ratkaisua, joka voi auttaa aika montaa lasta, nuorta ja aikuista globaalissa mittakaavassa.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset tapetilla

Uski keskusteli kuninkaallisten kanssa verkkohäiriköinnistä. Keskustelun keskiössä oli erityisesti lapsiin kohdistuvat vakavat seksuaalirikokset, jotka tapahtuvat verkon kautta.

Kyseinen aihe on erittäin ajankohtainen, ja siitä on keskusteltu laajemminkin. Uski oli puhumassa aiheesta, sillä hän vetää suomalaisyritystä, joka pyrkii tarjoamaan verkossa "ensiapua" kyseisen kaltaisten rikosten uhreiksi joutuneille.

Someturva-yritys tarjoaa apua sovelluksen kautta. Uskin mukaan palveluun raportoiduista tapauksista puolet ovat selkeästi rikoksia.

– Se, mitä olemme tähän mennessä työssämme oppineet, on se, että oli kyseessä aikuinen tai lapsi, hän ei välttämättä tunnista sitä, että hän on rikoksen uhri. Useasti ihmisellä on vain sellainen tunne, että minulle on tapahtunut jotain tosi omituista tai pahaa, mutta ei mitään niin vakavaa kuitenkaan.

Uskin mukaan Someturvaa voi kutsua "digitaaliseksi oikeusavustajaksi", johon kuka tahansa voi olla yhteydessä epäilyttävissä tilanteissa. Palvelun käyttäjille tarjotaan apua keinoälyvetoisesti. 

– Jos ja kun sinulla on tili meille, käyt haastattelijan kysymykset läpi ja annat riittävät tiedot. Haastattelija on sen verran fiksu, että lapsetkin ymmärtävät: meidän nuorimmat raportoijat ovat 7-vuotiaita ja ihan 70-vuotiaisiin asti palvellaan.

– Meillä on palvelutiimi, jossa on juristeja ja sosiaalipsykologeja, jotka katsovat tapauksen läpi. Heillä on apunaan keinoäly erityisesti, Uski avaa Someturvan toimintaa. 

Lue myös:

    Uusimmat