Yhdellä somesaalistajalla voi olla satojakin lapsiuhreja – katso asiantuntijan vinkit vanhemmille

Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit 4:19
Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit

Pelastakaa Lapset saa vuosittain tuhansia vinkkejä lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta tai siihen viittaavasta toiminnasta. Katso yllä olevalta videolta vinkit, miten vanhempi voi tunnistaa hyväksikäyttötilanteen.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Sisä-Suomen poliisi piti torstaina tiedotustilaisuuden, jonka sisältö puistattaa monia. Pirkanmaan poliisi halusi pitää tilaisuuden, sillä alaikäisiin sosiaalisen median kanavissa kohdistuvat seksuaalirikokset ovat lisääntyneet ja ilmiö on kasvamassa muuallakin. 

Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Tanja Simolan mukaan on "ehdottoman tärkeää", että poliisilla on halua lisätä suomalaisten tietoutta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jota tapahtuu digitaalisilla alustoilla, sillä sosiaalinen media ja ylipäätään digitaaliset ympäristöt ovat osa lapsen tavallista arkea. 

– Lapset käyttävät todella monenlaisia sosiaalisen median alustoja ja palveluita, mutta totta kai myös pelialustoilla lasta voidaan lähestyä. 

– Se on tosi tiukasti osa lapsen arkea, ja siksi meidän vanhempien tulee se huomioida.

Uhriksi joutuminen aiheuttaa lapsessa häpeää

Oli seksuaaliväkivalta sitten tapahtunut sosiaalisessa mediassa tai fyysisesti, hyväksikäyttö aiheuttaa uhrissa usein Simolan mukaan samankaltaisia seurauksia. 

– Esimerkiksi kokemuksia häpeästä ja syyllisyydestä siitä, että on itse toiminut väärin, ei uskalla kertoa kenellekään, Simola mainitsee esimerkkeinä lyhyen ajan seurauksista. 

Masennus ja muut psyykkiset oireet ovat hänen mukaansa esimerkki pitkäaikaisista seurauksista. 

Video: Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit jutun alussa olevalta videolta

Pelastakaa Lapset saa vuosittain tuhansia vihjeitä lapsiin kohdistuvasta hyväksikäytöstä

Pelastakaa Lapset on ylläpitänyt jo 20 vuoden ajan nettivihjepalvelua, johon kuka tahansa voi ilmoittaa, jos kohtaa internetissä lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia tai siihen liittyvää toimintaa.

– Saamme vuosittain noin 3000 vihjettä. Tähän mennessä 20 vuoden aikana olemme saaneet noin 80 000 vihjettä. 

Esimerkki tapauksina Simola mainitsee tilanteet, joissa lapsen alastonkuva tai -video lähtevät leviämään verkossa tai lasta yritetään houkutella jonkinasteiseen seksuaaliseen toimintaan. 

Verkossa tapahtuva kanssakäyminen mahdollistaa myös sen, että hyväksikäyttäjä voi olla yhteydessä useisiin lapsiin samanaikaisesti.

– Yhdellä tekijällä voi olla useampia – jopa satoja – uhreja, Simola kiteyttää. 

Jos kokee seksuaalista häirintää tai jotain siihen viittavaa verkossa, Simolan mukaan lapsen on tärkeää puhua kokemuksistaan jollekin turvalliselle aikuiselle – oli se sitten oma vanhempi tai esimerkiksi aikuinen koulusta. 

Simola korostaa, että vika ei ole uhrissa, vaan vastuu on aikuisella. 

–Häpeä, jota seksuaaliväkivaltaa kokenut lapsi kokee, siirtyy vain puhumalla sille, kenelle se kuuluu, Simola sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat