Suuryritykseltä onnistuttiin viemään yli miljoona euroa ovelalla leasinghuijauksella

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi vuonna 2019 tapahtuneiden epäiltyjen törkeiden petosrikosten esitutkinnan. Näiden petosten avulla epäillään hankitun erehdyttämällä yli 1,2 miljoonan euron edestä leasingrahoitusta uusiin IT-laitteisiin.

Erehdyttämisen kohteena on ollut uusmaalainen suuryhtiö, joka omassa valvonnassaan havaitsi epäselvyyksiä rahoittamiensa leasingsopimusten osalta. 

Epäilykset heräsivät, kun suuryhtiön kanssa leasingsopimuksen tehnyt yhtiö ajautui konkurssiin, eikä leasingsopimuksen kohteena olleita laitteita löydetty. Asiasta aiheutui yhtiölle huomattavan suuret luottotappiot.

Esitutkinnan mukaan Suomessa on toiminut eri alan yrityksille rahalainoja tarjoavia yhtiöitä, jotka hankkivat rahalainoina välittämänsä varat leasingrahoitusta myöntäviltä rahoittajilta. Rahalainaa tarvitsevina yhtiöinä näissä tapauksissa on ollut yhtiöitä, jotka eivät ole saaneet lainaa esimerkiksi pankeilta.

Rahoitusta välittävät yhtiöt ovat laatineet rahoitusta tarvitsevan yhtiön kanssa leasingsopimuksen IT-laitteista leasingrahoitusta tarjoavan yhtiön lomakkeilla. Rahoitusta välittävän yhtiön edustaja on laatinut laitelistauksen sarjanumeroineen laitteista, joita ei ole ollut olemassakaan tai laitteista, jotka ovat olleet huomattavan vanhoja ja arvottomia rahan saamiseksi suuryhtiöltä.

– Leasingrahoitusyhtiö on maksanut uusien laitteiden hankintaan tarvittavan summan varoja rahoitusvälittäjän tilille, välittäjä on ottanut välistä huomattavan palkkion ja maksanut loput varat rahaa tarvitsevalle yhtiölle rahalainana laitteiden sijaan, kertoo tukinnanjohtaja rikoskomisario Mari Ajomaa

Poliisin mukaan toiminta on jatkunut vuosien ajan. Rahoituksen välittäjinä toimineiden yhtiöiden edustajineen epäillään saaneen noin 300 000 euroa.

Itä-Uudenmaan poliisilla on esitutkinta kesken vielä muutamista vastaavalla tavalla toteutetuista rikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja