Mainos

Suurta surua, huumavaa iloa ja isoja juhlia – presidenttien Suomi100-vuosi toi elämän kirjon kaikessa laajuudessaan

2:15

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi oli erityisen merkittävä usealle maamme presidenteistä. Vuosi sisälsi niin surua, iloa, monenmoista juhlaa sekä kilvoittelua tulevia vaaleja varten.

12. toukokuuta kesken MTV3:n Kymmenen Uutisten tuli tieto, että presidentti Mauno Koivisto on kuollut 93-vuotiaana. Alzheimerin tautia sairastanut Koivisto asui viimeiset kuukautensa hoitokodissa.

5:52

Presidentinlinnassa järjestettiin avoimien ovien päivä Koiviston kuolemaa seuranneena päivänä. Linnassa oli esillä Koiviston muistovalokuva, -kynttilä sekä Suomen lippu.

Seuraavalla viikolla avattuun surukirjaan nimensä kirjoittivat kymmenet tuhannet presidenttiä muistaneet.

1:12

Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin Helsingin Tuomiokirkossa 25. toukokuuta.

0:32

2:49

2:39

Presidentin kuolema oli yksi Suomen satavuotisjuhlavuoden isoimpia uutisia. Edellisestä presidentin kuolemasta (Urho Kekkonen 31.8.1986) ehti vierähtää lähes 31 vuotta.

"Vuosien ajan odotettu ja toivottu"

Mutta tätäkin harvinaisempaa on, että presidentti saa lapsen virassa ollessaan. Tätä ei ole tapahtunut koskaan Suomen historiassa – ennen ensi helmikuuta.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti 9. lokakuuta, että presidentti Niinistön puoliso Jenni Haukio odottaa lasta. Laskettu aika on helmikuussa 2018.

2:15

– Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa, presidenttipari kertoi tiedotteessa.

Ilouutinen levisi kulovalkean lailla ja sosiaalinen media pursusi onnitteluja presidenttiparille. Uutisesta tuli myös yksi MTV:n vuoden luetuimpia juttuja.

Martille ei kerrottu

Juhlittavaa oli myös muilla presidenteillämme. Martti Ahtisaari täytti kesäkuussa 80 vuotta, ja hänen kunniakseen Ahtisaaren perustama CMI-järjestö keräsi Älä kerro Martille -kampanjassa rauhantyöhön 631 877 euroa.

15:36

2:50

MTV:n toimittaja Rita Strömmer työsti Ahtisaaren ja Suomen juhlavuonna presidentistä dokumentin, joka sai ensi-iltansa MTV3:lla 4. joulukuuta.

1:00:06

Ahtisaaren lisäksi kesäkuun alussa juhlittiin Carl Gustaf Emil Mannerheimin 150-vuotissyntymäpäivää.

Loppuvuodesta kiihtyi myös presidenttipeli. MTV:n vaalitentissä 13. joulukuuta samassa TV-tentissä olivat ensimmäistä kertaa kaikki kahdeksan ehdokasta Nils Torvalds, Merja Kyllönen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Sauli Niinistö, Paavo Väyrynen, Tuula Haatainen ja Matti Vanhanen.

Gallupeissa istuva presidentti Niinistö on ylivertainen suosikki voittamaan vaalit jo ensimmäisellä kierroksella.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.