Mainos

MTV seurasi presidentillisiä hautajaisia: Mauno Koiviston arkku laskettiin hautaan Porilaisten marssin soidessa

Presidentti Mauno Koivisto saatetaan tänään haudan lepoon. MTV uutiset seuraa päivän tapahtumia. 

0:32

16.01 Arvion mukaan muistotilaisuus alkaa noin klo 16.30.

Katso MTV Uutisten erikoislähetys Mauno Koiviston hautajaisista:

Katsomo-video ei ole saatavilla

15.50 Presidentti Koiviston hautajaiset päättyvät Ylioppilaskunnan Laulajien esittämään lauluun Oi kallis Suomenmaa.

15.47 Hautajaisten jälkeen alkaa muistotilaisuus Säätytalossa noin klo 16. Muistotilaisuutta voi seurata MTV Uutisten nettisivuilta. 

15.45 Kadetit tuovat haudalle kukkalaitteet ja seppeleet. 

15.44 Omaiset käyvät haudalla jättämässä viimeisen tervehdyksensä. Tellervo Koivisto heitti punaisen ruusun hautaan. 

15.40 Presidentti Koiviston arkku lasketaan hautaan Porilaisten marssin soidessa. 

15.37 Tellervo Koivistolla on kädessään yksi punainen ruusu, jonka hän heittää arkun laskemisen jälkeen hautaan. 

14:16

15.36 Kadetit poistavat arkun päällä olleen lipun. 

6:00

15.33 Kunnianosoituksista vastaavat Kaartin jääkärirykmentin asettama kunniakomppania ja Kaartin soittokunta. Ylioppilaskunnan Laulajat esittää laulun Oi kallis Suomenmaa.

15.28 Koiviston arkkua ovat kantamassa hänen entiset adjutanttinsa, muun muassa Juhani Kaskeala

15.27 Poliisin arvion mukaan presidentti Koiviston hautajaissaattuetta seurasi yli 30 000 ihmistä. 

15.25 Presidentti Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat. 

15.24 Hautajaissaattue pysähtyi Hietaniemen hautausmaan edustalle. 

15.15 Poliisin arvion mukaan presidentti Koiviston hautajaissaattueen reitille on kerääntynyt jo arviolta yli 20 000 ihmistä. 

15.12 Ratsupoliisit ovat saaneet väistyä, sillä surusaaton kärjessä on nyt kaksi moottoripyöräpoliisia. Pitkä autoletka kulkee kohti Hietaniemen hautausmaata. 

15.08 Surusaatto jatkaa matkaa hietaniemen hautausmaalle.

15.06 Surusaatto pysähtyy Presidentinlinnan eteen minuutin ajaksi. Kunnianosoitukset Presidentinlinnan edustalla suorittaa kunniaosasto, joka koostuu maa-, meri- ja ilmavoimien kunniajoukkueista.

Surusaatto ja kunniaosasto viettävät hiljaisen hetken, jonka aikana tasavallan presidentin lippu lasketaan tervehdykseen presidentti Koiviston kunniaksi. Hiljaisen hetken jälkeen osasto suorittaa sotilaalliset kunnianosoitukset entisen ylipäällikön tarkastaessa sotilasjoukon viimeisen kerran.

6:00

14.55 Valtioneuvosto on suosittanut suruliputusta koko maahan eli liput liehuvat puolitangossa. 

14.50 Surusaatto pysähtyy Suomen Pankin eteen 15 sekunniksi. 

2:49

14.46 Surusaatto pysähtyy Valtioneuvoston linnan eteen 15 sekunniksi. 

14.39 Surusaatto pysähtyy Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kohdalla.

14.35 Surusaatto lähtee liikkeelle Tuomiokirkon edestä. Ratsupoliisien vetämä autosaattue etenee reittiä Unioninkatu - Aleksanterinkatu - Snellmaninkatu - Vironkatu - Meritullinkatu – Pohjoisranta - Pohjoisesplanadi - Mannerheimintie - Arkadiankatu - Hietaniemi. 

14.32 Koiviston arkku kannettiin ulos Tuomiokirkosta. Kaikkien Helsinginluterilaisten, katolisten ja ortodoksisten kirkkojen kellot soittavat saattokelloja surusaaton ajan.

14.29 Presidentti Koiviston surusaatto alkoi. Päätössoittona kuullaan Narvan marssi. 

14.22 Presidentti Koiviston surusaatto lähtee liikkeelle Tuomiokirkolta n. klo 14.30 ja saapuu Hietaniemeen n. klo 15.

14.21 Arkunkantajina kirkossa toimivat palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit. Arkun edessä kulkevat puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ja Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen.

14.18 Cantores Minores lauloi Jean Sibeliuksen Finlandian. Siunaustilaisuus päättyy Narvan marssiin. 

14.16 – Koko Suomi muistaa tänään presidentti Koivistoa ja hänen elämäntyötään syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien sekä hänen läheistensä suruun osaa ottaen, Niinistö päätti puheensa. 

14.15 Presidentti Niinistö muisteli parin vuoden takaista lentopallo-ottelua: – Lähempänä häntä kuin aiemmin, Kultarannassa muutama vuosi sitten, Koiviston kanssa seurasimme katsomossa lentopallo-ottelua, jossa hänen seniorijoukkueensa kohtasi Raision veteraaneja. ”Olis sittenki pitäny ottaa ne pelikamppeet mukaan”, sanoi Mauno aina jos oma porukka tuntui olevan alakynnessä. Hänellä oli palavaa halua olla kentällä kuin kentällä antamassa osansa ja vaikuttamassa.

14.13 Niinistö: – Yli 50 000 suomalaista jätti Mauno Koiviston surukirjoihin viimeisen tervehdyksensä. Eräs niistä kuuluu: ”Ylhäällä, alhaalla, sivuilla, edessä ja takana eilen, tänään, huomenna on hyvä turvaverkko. Kiitos Jumalalle ja Teille sen eheänä pitämisestä."

Nämä koskettavat ja kunnioittavat tervehdykset kertovat arvostuksesta, myös kaipauksesta, ja monet myös omakohtaisesta tapaamisesta.

14.05 Presidentti Sauli Niinistö puheessaan Koivistosta: – Presidentti Koiviston ainutlaatuisuus ei ollut siinä, että hän tunsi kansan, vaan siinä, että kansa tunsi hänet. Kansa tunsi; tunnisti, vaikka hänen sanomaansa toisinaan kuvattiin vaikeaselkoiseksi tai tulkinnanvaraiseksi. Kansa oli viisas tulkki.

Pohdiskeleva, fundeeraava tapa lähestyä asioita toi tavallisen kansalaisen lähelle valtiomiestä, lähemmäs kuin Suomen historiassa kenties koskaan aiemmin oli koettu. Mauno Koiviston ytimekkäät ja analyyttisen terävät, kuin usein myös humoristisen lämpimät tokaisut jäävät osaksi suomalaisuutta. Ne kuvastavat ajattelua, periaatteita ja arvoja, jotka yhä vaikuttavat teoissamme ja toiminnassamme.

13.58 Isä meidän -rukouksen ja Herran siunauksen jälkeen lauletaan virsi 396 Sua kohti Herrani vanhoilla sanoilla niin kuin Koivisto olisi halunnut.  

13.51 Siunauksen jälkeen kuullaan Veteraanin iltahuuto. Laulun esittää Jorma Hynninen. 

13.51 – Mauno Henrik Koivisto, maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tuleman Vapahtajasi Jeesus Kristus on sinut viimeisenä päivänä herättävä.

13.50 Huovinen siunaa presidentti Mauno Koiviston. SIunauksen ajaksi kirkkoväki nousee seisomaan. 

13.47 – Omasta uskosta hän puhui harvoin ja silloinkin niukasti. Mutta virret ja virsien veisaaminen tarjosivat entiselle NMKY:n kuoromiehelle tilaisuuden. Auton takapenkillä adjutantin kanssa ja sikariportaan miesten sairaalakäynneillä veisattiin virsiä. Ja aina Mauno Koivistolla oli ehdotus valmiina.

– Kun tutut kaverit vielä tänä vuonna kävivät tervehdyskäynnillä ja kysyivät, mitä virsiä veisataan, vastaus oli valmis: ”Sua kohti Herrani, sua kohti ain”, siis niin sanottu Titanic-hymni. Kun kumppanit aloittivat virren liian alhaalta, Koivisto keskeytti ja korjasi sävellajin korkeammalle. Perinteitä kunnioittava mies piti itsestään selvänä, että virsi veisattiin nuoruudessa opituilla sanoilla, niillä, joilla mekin tämän hautaan siunaamisen päätämme, piispa Huovinen puhui Tuomiokirkossa. 

13.46 Huovinen puheessaan: – Rakas saattoväki. Mauno Koivisto tiesi ja tunsi jo nuoruudestaan alkaen sen, että elämässä kaikki ei ole ihmisen kädessä. Käytettävissä olevilla voimavaroilla pitää kyllä tehdä kaikki se, mihin pystyy. Velvollisuutta ja vastuuta ei sovi väistää. Silti jossakin tulee raja, jossa ihmisen mahdollisuudet loppuvat.

Mauno Koivistolle velvollisuuden hoitaminen merkitsi työtä, vaivannäköä, jopa uhrautumista. Mutta samaan aikaan hän toivoi ja uskoi, että on olemassa armon maailma, ehdottoman anteeksiantamuksen maailma. Käskyjen noudattaminen on ihmisen velvollisuus, mutta viime kädessä ihmisen turva on vain Jumalan armossa. Meitä pappejakin hän ohjeisti muistamaan, että armon sanat ovat tärkeämmät kuin arvojen sanat.

13.41 Huovinen puheessaan: – Koiviston perheen historiassa isän kädet saivat uuden tehtävän, kun odotettu ja rakastettu Assi-tytär syntyi. Sen aikaisista tavoista poiketen isä nousi yöllä ensimmäisenä pitämään huolta tyttärestään ja otti hänet varmoihin ja turvallisiin käsiinsä. Valokuvat isästä ja pienestä tyttärestä ovat puhuttelevia.

13.40 Piispa Huovinen puhui koskettavasti myös Koivistojen avioliitosta: – Lähes seitsemänkymmentä vuotta sitten Mauno Koiviston elämässä alkoi uusi ja ratkaiseva luku, kun hän tarttui Tellervo Kankaanrannan käteen ja pujotti sormuksen puolisonsa sormeen. Syvä kiintymys, keskinäinen sitoutuneisuus ja kunnioittava rakkaus sävyttivät elämää niin myötä- kuin vastamäissä – tänään tiedämme, että aina kuolemaan asti. Puolisot olivat toisilleen maailman tärkeimmät ihmiset. Heidän liittonsa on voinut olla esikuvana monelle suomalaiselle avioliitolle. Rakkaus oli arkista ja arvostavaa, huumorin sävyttämää, eleetöntä.

13.38 – Mauno Koiviston yksi persoonallinen piirre olivat hänen suuret kätensä. Rohkenen uskoa, että lukuisat suomalaiset ovat kiinnittäneet katseensa Koiviston kookkaisiin kämmeniin. Satavuotiaan ja itsenäisen Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä, piispa Huovinen puhui siunaustilaisuudessa. 

4:00

13.34 Kukkatervehdysten laskun jälkeen kuultiin Kaartin soittokunnan esittämänä Jean Sibeliuksen Andante festivolla ylikapellimestari Jyrki Koskisen johdolla.
Ennen siunausta laulettiin virsi 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan ja kuultiin Jean Sibeliuksen Sydämeni laulu Cantores Minores -kuoron laulamana.
Tämän jälkeen siunauksen toimittaa piispa Eero Huovinen.

13.27 Emerituspiispa Eero Huovinen aloitti siunaustilaisuuden. 

13.24 Presidentti Koiviston arkku on peitetty Suomen valtiolipulla ja sen eteen on aseteltu hänen kunniamerkkinsä.

13.14 Seuraavaksi on vuorossa presidenttien seppeleiden lasku. Ensimmäisenä vuorossa oli presidentti Sauli Niinistö, sitten presidentti Martti Ahtisaari ja viimeisenä presidentti Tarja Halonen.

13.11Assi Koivisto-Allonen ja Heikki Allonen laskevat kukat arkulle. Mukana myös Heikki Allosen pojat Henrik ja Jussi Allonen

13.09 Seuraavaksi on kukkatervehdysten vuoro. Rouva Tellervo Koivisto laskee ensimmäisen kukkatervehdyksen. Hänen kukkavihossaan on punaisia ruusuja.

13.07 Sibeliuksen Surusoiton jälkeen Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores laulaa Taneli Kuusiston Suomalaisen rukouksen.

12.59 Presidentti Niinistö tervehti presidentti Koiviston omaisia. Siunaustilaisuus alkaa Jean Sibeliuksen Surusoitolla. 

12.57 Siunaustilaisuus alkaa pian, presidentti Koiviston omaiset ovat saapuneet kirkkoon. Viimeisenä kirkkoon saapuu presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukion

12.50 MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkösen arvion mukaan Senaatintorin alueella on siunaustilaisuutta seuraamassa noin tuhat ihmistä. Koiviston siunaustilaisuus toistetaan kovaäänisten kautta torilla ja Tuomiokirkon portailla tilaisuutta seuraavalle yleisölle. 

12.45 MTV Uutisten erikoislähetys Koiviston hautajaisista alkoi. Lähetyksessä seurataan Koiviston siunaustilaisuutta, surusaattoa halki Helsingin sekä hautaanlaskua.

Koiviston siunaustilaisuus pidetään Helsingin Tuomiokirkossa kello 13. Noin puolitoista tuntia kestävän siunaustilaisuuden jälkeen surusaatto kulkee Tuomiokirkolta läpi Helsingin keskustan Hietaniemen hautausmaalle.

Koiviston muistotilaisuus pidetään Säätytalolla klo 16-17. Tätä tilaisuutta voi katsoa MTV:n nettisivuilta ja Katsomo.fi-palvelusta.

12.41 Siunaustilaisuutta Tuomiokirkon ulkopuolelle oli kello puoli yhteen mennessä saapunut seuraamaan noin satakunta ihmistä.

12.19 Alttarikukkina on sinivalkoisia sävyjä hortensiaa, Iiristä, scillaa, eucalyptusta ja asparagusta.

12:12

12.17 Toistaiseksi kaikki halukkaat kansalaiset ovat mahtuneet sisälle Tuomiokirkkoon. 

12.15 Ensimmäiset kutsuvieraat ovat saapuneet Helsingin tuomiokirkkoon. Ensimmäisten joukossa saapuivat muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen, entinen sisäministeri Anne Holmlund, entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka ja SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen. Paikalle on myös muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen. Viimeisten joukossa paikalle saapuvat presidentit. Kutsuvieraita on yhteensä noin 500.

11.36 Ovet yleisölle on avattu Helsingin Tuomiokirkossa.

11.05 Helsingissä Tuomiokirkon edustalle kerääntyy parhaillaan ihmisiä, jotka jonottavat pääsyä presidentti Koiviston siunaustilaisuuteen. Suuri osa kirkosta on varattu kutsuvieraille, mutta sisään pääsee ilman kutsua myös muutamia satoja ihmisiä. Puoli yhdentoista aikaan aamulla jonossa oli arviolta runsaat 50 henkeä.  

11.03 Koko Suomi suruliputtaa Koiviston kunniaksi.

10.43 Valtioneuvosto kertoo Twitterissä, että yleisöllä ei ole mahdollisuutta jättää kukkatervehdystä Koiviston arkulle.

10.39 Poliisi muistuttaa Koiviston hautajaisten ja siunaustilaisuuden järjestelyistä. Siunaustilaisuus pidetään Tuomiokirkossa, josta hautajaissaattue lähtee Valtioneuvoston linnan, Suomen pankin ja Presidentinlinnan kautta Hietaniemeen ja kadut reitin varrelta suljetaan kokonaan ajoneuvoliikenteeltä. Parhaat paikat hautajaissaattueen seuraamiseen ovat eri puolilla hautajaissaattueen reittiä pääkatujen varrella.

– Käytännössä hyviä paikkoja on esimerkiksi Senaatintorin portailla, Presidentinlinnan edustalla, Mannerheimin patsaan ympäristössä ja Kiasman edessä, Esplanadin puistossa ja Hietaniemessä katujen varsilla. Tehdään tästä päivästä yhdessä juhlava ja arvokas, sanoo ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta.

Siunaustilaisuutta ja saattuetta voi seurata suorana myös televisiosta MTV3:lla ja Ylellä. Lähetys näkyy myös Maikkarin netissä.

10.23 Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Antti Rinne, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja puoluesihteeri Antton Rönnholm jättivät kukkatervehdyksen edesmenneelle puoluetoverilleen.

10.17 Valtioneuvosto tiedottaa, että yleisön sisäänkäynti Tuomiokirkkoon Koiviston hautajaisiin alkaa kello 11.30.

10.14 Presidentti Koiviston hautajaisten siunaustilaisuus alkaa kello 13. Järjestäjien mukaan ensimmäiset vieraat ovat jo saapuneet paikalle. Senaatintorilla on muuten vielä rauhallista.

10.01 Kontra-amiraali Antero Karumaa ja Suomen Leijonan ja Valkoisen Ruusun Ritarikunnan kansleri, pääjohtaja Jussi Nuorteva jättivät kukkatervehdyksen presidentti Koivistolle.

9.55 Presidentti Mauno Koiviston arkku on kannettu Helsingin Tuomiokirkkoon, missä on alkanut seppeleenlasku.

Presidentti Mauno Koiviston muistaminen on alkanut Helsingin Tuomiokirkossa hautajaisvieraiden seppeleenlaskuilla. 

Ensimmäisen kukkatervehdyksen laskee Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatinkenraali Kim Mattsson. Hänen jälkeensä seppeleen asettavat muun muassa SDP:n, Suomen Pankin ja Helsingin kaupungin edustajat.

Kukkatervehdysten lasku kestää kello yhteentoista. Varsinainen siunaustilaisuus alkaa kello 13. Surusaatto kohti Hietaniemen hautausmaata lähtee kello 14.30.

9.35 Presidentti Koiviston hautajaisten valmistelu on loppusuoralla Helsingin Senaatintorilla ja sen ympäristössä. Surusaaton reitillä kadut on rajattu sinisellä nauhalla, jonka takaa autosaattuetta voi seurata. Tuomiokirkon rappusilla on mellakka-aidat rajaamassa yleisölle tarkoitettua aluetta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.