Mainos

Presidentti Mauno Koivisto on kuollut

5:52

Presidentti Mauno Koivisto on kuollut. Kuollessaan Koivisto oli 93-vuotias. Presidentin kanslia tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Presidentti Mauno Koivisto kuoli illalla kello 21.15 Meilahden sairaalassa. Koivisto saatetaan haudan lepoon valtiollisissa hautajaisissa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Koivisto siirrettiin juuri ennen kuolemaansa saattohoitoon.

Presidentin puoliso Tellervo Koivisto kertoi viime vuoden lopulla julkisuuteen, että hänen miehensä potee muistisairautta, Alzheimerin tautia, joka heikentää lähimuistia.

Koivisto oli Suomen yhdeksäs presidentti

25. marraskuuta 1923 syntynyt Mauno Henrik Koivisto oli Suomen tasavallan yhdeksäs presidentti. Hän oli presidenttinä kaksi peräkkäistä kautta vuosina 1982–1994. Koivisto tosin hoiti presidentin tehtäviä jo tätä ennen, vuonna 1981, kun silloinen presidentti Urho Kekkonen oli sairautensa vuoksi estynyt hoitamaan tehtävää.

Ennen presidenttiyttään Koivisto toimi pääministerinä; kansanedustajana hän ei koskaan toiminut.

Koiviston suurimpana saavutuksena pidetään yleisesti politiikan parlamentarisoimista Kekkosen jälkeisessä Suomessa. Koiviston aloitteesta presidentin valtaoikeuksia alettiin vähentää. Koiviston toisella kaudella lakia muutettiin merkittävästi niin, että presidentti voi hajottaa eduskunnan ja määrätä uudet vaalit vain pääministerin aloitteesta. Samalla presidentti toimikaudet rajattiin kahteen peräkkäiseen kauteen.

Presidenttikautensa jälkeen Koivisto pysyi aktiivisesti mukana politiikan kommentoimisessa muun muassa esittämällä usein kriittisiä kommentteja maailmanpolitiikasta. Myös seuraaja Martti Ahtisaari sai osansa Koiviston sanan säilästä – Koivisto muun muassa kritisoi Suomea Venäjän unohtamisesta Ahtisaaren presidenttikaudella.

Vuonna 2013 presidentti Koivisto antoi lausunnon, jonka mukaan hän katuu toimiaan presidentin valtaoikeuksien karsimiseksi. Hän oli huolissaan presidentin sisä- ja ulkopoliittisen vaikutusvallan hupenemisesta. Presidentti on jäänyt liikaa sivustakatsojaksi, totesi Koivisto.

Mauno Koiviston rakas harrastus oli elämänsä loppuun asti lentopallo. Hän pelasi sitä vielä yli 80-vuotiaana Sikariporras-joukkueessa, joka kahmi monia mestaruuksia veteraanisarjassa. Vuonna 2015 hän seurasi reippaana lentopalloturnausta katsomossa ja kommentoi lajia MTV uutisten haastattelussa.

Mauno Henrik Koivisto

-Syntyi 25. marraskuuta 1923 Turussa.

-Palveli jatkosodassa jääkärinä legendaarisen Lauri Törnin johtamassa yksikössä. Sotilasarvoltaan hän oli alikersantti.

-Työskenteli sodan jälkeen Turun satamassa muun muassa konttorinhoitajana.

-Valmistui ylioppilaaksi työnsä ohessa iltaoppikoulusta 25-vuotiaana vuonna 1949.

-Avioitui Tellervo Kankaanrannan kanssa 1952, tytär Assi Koivisto syntyi 1957.

-Opiskeli Turun yliopistossa sosiologiaa ja työskenteli samalla ahtaajana Turun satamassa.

-Sosiologian tohtoriksi 1956. Väitöskirja "Sosiaaliset suhteet Turun satamassa".

-Helsingin Työväen Säästöpankin johtaja 1957–1968.

-Rafael Paasion hallituksen valtiovarainministeri 1966–1967.

-Suomen Pankin pääjohtaja 1968–1982.

-Pääministeri 1968–1970 ja 1979–1982.

-Ei koskaan toiminut kansanedustajana.

-Suomen tasavallan 9. presidentti 1982–1994

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.