Tellervo-puoliso saattaa Mauno Koiviston viimeiselle matkalle – tällainen oli ikonisen presidenttiparin rakkaustarina

Tellervo Koivisto pohti tänä vuonna ilmestyneessä elämäkerrassa elämänsä olleen sattumien summa. Yksi näistä suurista sattumista oli kohtaaminen tulevan puolison, presidentiksi asti nousevan Mauno Koiviston kanssa.

Rouva Tellervo Koivisto saattaa tänään miehensä viimeiselle matkalle, kun Mauno Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle Helsingissä.

Tellervo Koivisto kertoi haastattelussa alkuvuodesta, että sattumat ovat puuttuneet usein elämänkulkuunsa.

– Kaikki tärkeimmät ratkaisuni ovat tulleet enemmän tai vähemmän sattuman kautta. Se on kyllä kumma, mutta näin se vaan on ollut, Tellervo Koivisto totesi.

Yksi sattumista oli, kun Tellervo Kankaanranta ja Mauno Koivisto tapasivat itsenäisyyspäivän aattona 5.12.1950, kun molemmat saapuivat erikseen tanssipaikalle, joka olikin suljettu yksityistilaisuuden takia.

Tapaaminen johti yhteiseen illanviettoon, mutta Tellervon puolella "lempi ei vielä leimahtanut". Myös Maunon ulkonäkö sai melko murskaavan arvion: tulevan puolison mukaan mies oli kuin "kirveellä veistetty" tai "puusta veistetty". Pari alkoi kuitenkin tapailla pian ensikohtaamisen jälkeen ja nopeasti tapailu muuttui seurusteluksi.

Kihloihin Tellervo ja Mauno menivät maaliskuussa 1951.

Tellervo Kankaanrannan ja Mauno Koiviston häitä vietettiin Kesäkuussa 1952 Punkalaitumen kirkossa. Koivistoilla on yksi tytär, vuonna 1957 syntynyt Assi. 

Tämän vuoden tammikuussa Tellervo Koivisto kertoi Eeva-lehdessä miehensä sairastavan alzheimeria. Tellervo Koivisto toimi miehensä omaishoitajana. Hän kertoi sairauden näkyvän etenkin lähimuistin toiminnassa.

– Mieheni lähimuisti ei toimi, mutta kun sopiva keskustelunaihe nousee esille, hän voi puhua siitä luennon verran ja loppuun asti stilisoidulla kielellä, Tellervo kertoi Eeva-lehdelle.

Tellervo kuvaili sairastumista hitaaksi ja pitkäksi prosessiksi.

– Vähitellen huomaa, ettei mikään uusi asia mene enää perille. Uutiset eivät enää niin kiinnosta, ja lehtien lukeminen on sivujen selaamista. Kun toiselta puuttuu lähimenneisyys, yhteiset keskustelunaiheet vähenevät.

Presidenttipari Mauno ja Tellervo Koivisto olivat yhdessä 66 vuotta.


Lue myös:

    Uusimmat