Mainos

Suurlähetystöjä kivitetty Tukholmassa ja Moskovassa

Sekä Venäjän Tukholman-lähetystö että Viron Moskovan-lähetystö ovat joutuneet kivityksen kohteeksi. Yhdysvallat ja Nato ovat ilmaisseet tukensa Virolle.

Viron Moskovan-suurlähetystöä on kivitetty viime yönä. Kivittäjät rikkoivat konsulaattirakennuksen ikkunan.

Lähetystön ympärillä mieltään osoittavan nuorisoliikkeen edustaja sanoi, että tekijät eivät kuuluneet heidän joukkoonsa. Rossija Molodaja -ryhmä osoitti mieltään myös Georgian lähetystön edustalla sen jälkeen, kun Georgia ilmaisi tukensa Virolle, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti

Ruotsissa hyökkäys Venäjän lähetystöön

Myös Venäjän suurlähetystöä kivitettiin illalla Tukholmassa.

Uutistoimisto TT:n mukaan kaksi miestä heitteli katukiviä lähetystöalueen aidan yli parkkipaikalle ja lasten leikkikentälle. Poliisin mukaan kaksi lähetystön autoa vaurioitui kivityksessä. Valvontaa Venäjän Tukholman-lähetystöalueella on tehostettu välikohtauksen vuoksi.

Toistaiseksi ei ole selvillä, onko kivien heittelyllä yhteyttä Ruotsin suurlähettilään saamaan kohteluun Moskovassa. Venäläismielenosoittajat yrittivät eilen hyökätä Ruotsin suurlähettilään kimppuun Moskovassa, kun hän oli matkalla Viron suurlähetystöön.

Ruotsi on moittinut venäläispoliisin toimien olleen riittämättömiä eilisissä kahakoissa.

"Mellakat merkki yhteiskunnan jakautumisesta"

Virolle tukea Yhdysvalloilta ja Natolta

Yhdysvallat kehottaa Venäjää olemaan laajentamatta kiistaa Viron kanssa.

- Olemme huolissamme tiedoista, joiden mukaan Viron diplomaattihenkilökunnan ja -tilojen kimppuun on hyökätty Moskovassa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön apulaistiedottaja Tom Casey myöhään eilen.

- Kehotamme Moskovan viranomaisia tekemään kaiken mahdollisen jännitteiden vähentämiseksi ja noudattamaan Wienin sopimuksen mukaisia velvollisuuksia, Casey jatkoi.

Uutistoimisto BNS:n mukaan sotilasliitto Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer on luvannut Naton tuen Virolle puhelinkeskustelussa maan presidentin Toomas Hendrik Ilveksen kanssa. Yhdysvaltain tavoin Naton pääsihteeri kehotti Venäjää huolehtimaan virolaisdiplomaattien koskemattomuudesta, kuten kansainväliset sopimukset edellyttävät.

Myös EU on vaatinut Venäjää pitämään kiinni kansainvälisistä sopimuksista ja suojelemaan Viron suurlähetystöä.

Viro syytti eilen Venäjää kansainvälisten diplomaattisten sopimusten rikkomisesta sen jälkeen, kun Viron Moskovan-suurlähettiläs Marina Kaljurand joutui hyökkäysyrityksen kohteeksi. Kaljurand kertoi turvamiestensä joutuneen käyttämään kaasua, kun Kremlin tukeman nuorisoryhmän jäsenet yrittivät käydä häneen käsiksi lehdistötilaisuuden alussa.

(MTV3-STT-Itar-Tass-AFP-BNS)

Lue lisää aiheesta:

(3.5. 2007)

(2.5.2007)

(2.5.2007)

(2.5.2007)

(2.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.