Suurimmat saastuttajat edelleen erimielisiä päästöleikkauksista

Suurimmat kasvihuonekaasujen tuottajat ovat yhä erimielisiä päästöleikkauksista. 20 saastuttajamaata keskusteli viikonlopun ajan Japanissa Kioton ilmastosopimuksen jälkeisistä ratkaisuista, mutta konkreettiset tulokset jäivät ohuiksi.

- Kävi selväksi, että kehitysmaiden, nousevien talousmahtien ja teollisuusmaiden piirissä vallitsee erilaisia näkemyksiä, pyöritteli isäntämaan ympäristöministeri Ichiro Kamoshita.

Rajalinjat ovat siis lähes entisellään: vanhat teollisuusmaat haluaisivat kaikki talkoisiin yhtäläisin panostuksin, mutta varsinkin kehitysmaat vastustavat. Japani on esittänyt kompromissina ns. sektorikohtaista lähestymistapaa, jossa joka teollisuudenhaaralle asetettaisiin omat päästötavoitteensa, mutta sekin on herättänyt kehitysmaissa epäluuloja.

Tapaamiseen ottivat osaa ns. G20-ryhmän jäsenet. Ne ovat vastuussa noin 80 prosentista hiilidioksidipäästöistä. Seuraava neuvottelukierros pidetään kuun lopussa Bangkokissa.

Balin ilmastokokous päätti viime joulukuussa, että uusi ilmastosopimus on saatava valmiiksi vuoden 2009 kuluessa. Kioton sopimus umpeutuu vuonna 2012.

Katso myös:

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat