Mainos

Suurajoista ei ympäristöhaittoja

Jyväskylän suurajot tuovat Jyväskylän seudulle enemmän hyötyä kuin haittaa. Rallit ovat loppukesällä, joten ajojen ympäristövaikutukset luontoon ovat vähäiset.

Tämä käy ilmi Jyväskylän kaupungin teettämästä ympäristövaikutusten selvitystyöstä, joka julkistettiin Jyväskylässä tänään. Tutkimuksen on tehnyt Jyväskylän yliopiston ympäristöntutkimuskeskus.

Ympäristöaktiiveja lähellä olevat vaikuttajatkaan eivät anna tuomiotaan rallille, sillä taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt ajavat edelle. Ainoana suurena haittana nähtiin, että rallit huonontavat liikennekuria ennen tapahtumaa ja niiden aikana. Myös helikopterin aiheuttamaa melua sekä ympäristön roskaamista pidettiin haitallisena, selvitti ympäristötutkimuskeskuksen johtaja Jarmo J. Meriläinen.

Viime kesänä tapahtunut kuolonkolari vaikutti vain vähän haastateltaviin yrittäjiin. Yllättävä tulos tutkijoiden mielestä oli se, että liikennekuri höltyi rallin vuoksi. Liikennemäärät kaksinkertaistuivat ralliviikonloppuna, Samaan aikaan liikennerikkomukset lisääntyivät kolmin-nelinkertaisiksi.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suurajojen taloudellisia etuja. Ralli tuotti eri lähteistä yhteensä 45 miljoonaa markkaa. Kerrannaisvaikutuksineen työtä siunaantui rallitapahtuman ympärille lähes 200 henkilötyövuotta, kertoi apulaisprofessori Kimmo Suomi. Rallien julkisuusarvoa on pidetty kaupungin kannalta tärkeänä. Kokonaismedia-arvoksi saatiinkin peräti 17 miljoonaa markkaa. Kuitenkin kansainvälisen median arvo Jyväskylän elinkeinoelämälle on varsin vähäinen.

Merkittävää oli se, että kaupunginvaltuustosta 78 prosenttia luetteli kielteisiä vaikutuksia, mutta silti valtuutettujen enemmistö on tukenut rallia. Tutkijat ehdottavat haittojen vähentämiseksi muun muassa parannuksia liikennejärjestelyihin sekä tiedotuksen lisäämistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.