Mainos

Psykologi väittää: Kahden viikon lomamatkat ovatkin "turhia" – ei kannata tuhlata!

Viikon pituisia reissuja ei kannata vähätellä, sillä ne maksavat vähemmän, mutta antavat sinulle ihan yhtä paljon kuin pidemmätkin reissut. 

Kuulutko sinäkin niiden ihmisten joukkoon, jotka ajattelevat kahden viikon loman olevan automaattisesti viikon pituista parempi vaihtoehto; ehdit kokea ja nähdä enemmän. Vaikka kahden viikon rantaloma kuulostaakin ihanalta vaihtoehdolta, asiantuntijan mukaan pitkä loma ei välttämättä ole se kaikkein paras vaihtoehto – ainakaan jos puhutaan muistoista. 

Psykologi Daniel Kahnemanin mukaan lyhyillä lomilla syntyy nimittäin aivan yhtä paljon muistoja kuin pidemmiltäkin reissuilla.

Pitkällä lomalla muistot sulautuvat yhdeksi massaksi

Tutkittuaan ihmisten kokemuksia ja muistia, Kahneman on tullut siihen tulokseen, että ihmisten psykologia voidaan jakaa kahteen luokkaan; elämykselliseen kokemus-minään ja pitkäkestoiseen muisti-minään.

Jos haluat maksimoida onnellisuuden kokemuksen avulla, valitse kahden viikon loma, jonka toisen viikon käytät drinkkien juomiseen aurinkotuolissa. Tämä vaihtoehto hävittää stressin ja saa sinut tuntemaan olosi levänneeksi lomalta palattuasi. 

Jos puolestaan haluat maksimoida onnellisuuden luomalla pitkäkestoisia muistoja, jotka viipyvät mielessä vielä pitkään loman jälkeen, pitkä loma ei välttämättä kannata.

Kahnemanin mukaan kahden viikon pituinen loma ei kovinkaan usein sisällä niin paljon vaihtelua, että se riittäisi luomaan lomasta jatkuvasti uusia muistoja. Pitkällä lomalla kokemuksesi sulautuvat yhdeksi massaksi, jolloin jäljelle saattaa jäädä vain yksi tai kaksi mieleenpainunutta muistoa, joita muistelet kaiholla syksyn pimeinä iltoina. Saman verran kuin yhden viikon tai pelkän viikonlopun lomastasi.

Toisin sanoen, jos haluat ottaa kahden viikon lomastasi kaiken mahdollisen hyödyn irti, sinun kannattaa vaihtaa lomakohdetta loman puolivälissä luodaksesi mahdollisimman paljon muistoja, joilla on kauaskantoisia seurauksia vielä pitkään loman jälkeenkin.

Lähde: BusinessInsidner   

***

0:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.