Mainos

Tämän pituinen matka tekee sinut onnellisimmaksi

Joidenkin mielestä lomamatkan kuuluu kestää kaksi viikkoa, toisten mielestä pidennetty viikonloppu riittää rentoutumiseen. Tieteessäkin on pähkäilty täydellisen loman kestoa – mikä onkaan ratkaisu?

Journal of Happiness studies -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia vaikutuksia yli kaksi viikkoa kestäneillä lomamatkoilla oli ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä matkan aikana että sen jälkeen. Havaintona oli, että pidempi matka ei välttämättä lisää matkan jälkeistä autuutta, mutta matkan aikana reissaajat olivat onnellisimmillaan kahdeksantena lomapäivänään.

Täydellisen reissun mitta saattaa siis usein olla runsas viikko.

Tuloksia Condé Nast Traveller -sivustolle kommentoinut matkakirjailija ja psykologian apulaisprofessori Jaime Kurtz uskoo, että runsaassa viikossa ihminen ehtii palautua matkustamisen aiheuttamasta stressistä, sopeutua aikaeroon ja alkaa tuntea olonsa mukavaksi uudessa paikassa. 

Tekoälyn avulla personoituja matkoja suunnittelevan Utrip-yrityksen perustaja Gilad Berenstein vahvistaa, että monet pitävät täydellisenä loman pituutena seitsemästä kymmeneen päivää. Sitä pidemmiltä lomilta haetaan yleensä enemmän seikkailuita ja elämyksiä kuin varsinaista rentoutumista.

Lennon pituudella on väliä

Matkan pituutta suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon mahdollinen aikaero. Nyrkkisääntö, jonka mukaan yhden aikavyöhykkeen ylittämistä kohden keho vaatii yhden päivän aikaeroväsymyksestä toipumiseen, on karkea. Harva Suomesta Kaliforniaan lomalle matkaava pystyy käyttämään kymmentä päivää pelkkään palautumiseen, vaikka aikaero saattaakin vaatia veronsa.

Jetlagiin voi varautua myös toisenlaisella matematiikalla. Matkailuasiantuntija ja -yrittäjä Kay Merrill vinkkaa CNT:n jutussa, että jos lomalle on varattu kuusi tai seitsemän päivää, ei reissulle kannata lähteä yli viiden tunnin lentomatkan päähän. Jos paikan päällä taas ollaan seitsemästä kymmeneen päivään, lentokin voi jo kestää kahdeksan tuntia.

Jotta matkasta saa kaiken mahdollisen irti, kannattaa myös suunnitella etukäteen, mitä kaikkea reissun päällä haluaa tehdä. Varsinkin muutaman päivän kestävillä reissuilla näin voi välttää häsläämistä, säästää aikaa ja lisätä onnellisuuden tunnetta.

Ja mikäli mahdollista, lomamatkaan on hyvä valmistautua yhdellä vapaapäivällä jo ennen varsinaista lähtöä. Paluumatkan jälkeen jälleen yksi vapaapäivä pidentää onnellisuuden ja rentouden tunteita entisestään.

***Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja