Petyitkö kesälomaasi? Psykologi kertoo, miten toimia – älä tee tätä virhettä

Mistä apu, kun loma meni pieleen ja arki ahdistaa? 8:55
KATSO VIDEO: Millainen on hyvä loma? Organisaatiopsykologi Annamari Heikkilä kertoi Uutisaamussa, mikä kesälomassa on olennaisinta.

Uutisaamussa annettiin vinkkejä siihen, miten päästä yli pieleen menneen loman aiheuttamasta pettymyksestä ja ladata akkuja myös arjen tiimellyksessä.

Elokuuta on ehditty elää jo yli puolet, ja moni on ehtinyt raahautua kesälaitumilta töiden pariin. Arkeen paluu voi tympäistä etenkin, jos loma ei vastannut odotuksia – mutta mitä siinä vaiheessa voi enää tehdä?

Organisaatiopsykologi Annamari Heikkilä Terveystalosta muistuttaa, että lomalta paluun aiheuttamat negatiiviset tunteet ovat luonnollisia. Hedonistisen elon vaihtuminen työn säätelemään arkeen voi ymmärrettävästi maistua katkeralta.

Oman lisänsä soppaan tuo, jos loma on ollut pettymys. Mennyttä ei voi kuitenkaan muuttaa, joten parempi on hyväksyä tosiasiat ja suunnata katse eteenpäin. Negatiivisia tunteita ei tulisi yrittää pakoilla ja väkisin vääntää surua iloksi, Heikkilä neuvoo.

– Toinen käsi silittää myötäkarvaan – tällainen myötätuntoinen suhde, että [loma] ei ollut, mitä toivoin – mutta toinen käsi puskee eteenpäin, että hei, mitä mä nyt teen, Heikkilä kuvailee.

Kannattaa myös ottaa opiksi virheistään, jottei niitä tule seuraavalla lomalla toistaneeksi. Jos tuttavien silotellut somekuvat ahdistavat, kannattaa puhelimen selaamista vähentää.

Milloin huolestua "töihinpaluuahdistuksesta"?

Mikäli ahdistus töihin paluusta jatkuu useamman viikon loman päättymisen jälkeen, kannattaa ihmisen pysähtyä pohtimaan työnsä mielekkyyttä. Onko työ merkityksellistä ja arvojen sekä tavoitteiden mukaista? Miten työyhteisö ja johtaminen toimivat?

Ajatukset kannattaa sanoa ääneen esihenkilölleen. Apua voi myös hakea työterveyshuollosta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Ei ole mikään häpeä lähteä sparrailemaan vähän ulkopuolisenkin avun kanssa sitä, olenko oikeassa paikassa, Heikkilä sanoo.

Kuinka usein ja kuinka pitkiä lomia?

Loma on ensisijaisesti tarkoitettu palautumista varten. Pidempi irtaantuminen töistä auttaa tyhjentämään mieltä, lataamaan akkuja ja löytämään uusia näkökulmia työhön.

Yhden pitkän lomapätkän lisäksi vuoden varrelle olisi hyvä ripotella lyhyempiä lomajaksoja. Muutamat pitkät viikonloput, talviloma, joululoma ja arkipyhien tuomat vapaat rytmittävät työvuotta ja antavat ihmiselle mahdollisuuden irtautua työelämästä hetkeksi.

Pelkät lomat eivät kuitenkaan yksinään riitä.

– Ei voi elää vain lomia varten, vaan hirveän tärkeää olisi, että pitäisi myös arjessa kiinni omasta palautumisesta, Heikkilä sanoo.

Miten akkuja voi ladata arjen tiimellyksessä? Poimi Heikkilän neuvot talteen alla olevalta videolta.

Miten akkuja voi ladata arjen tiimellyksessä? 1:25
KATSO VIDEO: Organisaatiopsykologi Annamari Heikkilä kertoo, miten akkuja voi ladata arjen tiimellyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat