Surullinen musiikki voi masentaa – Tervettä vain lyhyinä pätkinä

Surullinen musiikki voi auttaa pääsemään yli surullisesta mielentilasta. Toisaalta se voi myös pahentaa masennusta.

Tekeekö jazz olon letkeäksi, rock levottomaksi, pop pirteäksi ja melankolinen musiikki masentuneeksi?

– Tutkimuksissa on todettu, että ihminen todella samaistuu musiikin energiatasoon ja tempoon. Silti oma persoona, aikaisemmat kokemukset ja mieltymykset ohjaavat sitä, miten musiikin kuulee. Voimakkaita elämyksiä ja mielentiloja saa aikaan nimenomaan itse valittu musiikki, akatemiatutkija Suvi Saarikallio sanoo.

Saarikallio pitää mahdollisena, että ihminen lietsoo itse itsensä masentuneeseen tilaan melankolisella musiikilla.

– Eräs kollegani huomasi tutkimuksessaan, että masentuneet nuoret ovat taipuvaisia jumittumaan kuuntelemaan sellaista musiikkia, joka masentaa heitä entistä enemmän. Masentunut ihminen saattaa itse kokea, että kyseinen musiikki on hyväksi, mutta tosiasiassa hän ei osaa siinä tilassa enää lääkitä sillä itseään, Saarikallio sanoo.

Tarvetta kuunnella surullista musiikkia masentuneessa mielentilassa Saarikallio pitää todellisena.

– Lyhyinä pätkinä omaan elämäntilanteeseen sopien tällainen käyttäytyminen on ihan tervettä – kuukausikaupalla samojen biisien murehtien kuuntelu ei.

– Terve ihminen kyllä löytää helposti musiikin, jolla saa itsensä voimaan surullisessa tilanteessa paremmin. Vaikka ikävään tunnetilaan uppoutuisikin hetkeksi syvemmälle, se tapahtuu hoitavasti. Paremman mielialan puolelle liu'utaan nopeasti.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat