Tutkimus selvitti vastenmieliseen musiikkiin liittyviä tunteita: "Musiikki todellakin voi laukaista joissakin kuulijoissa melko alkukantaisen 'taistele tai pakene' -reaktion"

Poliisi soitti klassista musiikkia rannalla vuonna 2018 – nuoret eivät arvostaneet 0:13
Katso myös: Nämä nuoret eivät ainakaan arvostaneet klassista musiikkia, jota poliisit soittivat rannalla Espoossa.

Moni tunnistaa musiikinkuuntelun positiiviset vaikutukset itsessään, mutta kaikki musiikin herättämät tunteet eivät aina ole niin miellyttäviä. Tuore tutkimus selvitti, mitä vastenmielisen musiikin kuuntelu voi saada kuuntelijassa aikaiseksi.

Jyväskylän ja Oslon yliopiston tutkijoiden yhteistyönä toteutettu musiikin kuuntelua tutkiva tutkimus pureutui vastenmielisenä pidetyn musiikin kuuntelemiseen, kertoo Jyväskylän yliopisto tiedotteessaan.

Musiikin kuuntelun negatiivinen vaikutus ihmisissä on ollut tähän asti vielä aika vähän tutkittu ilmiö.

– Musiikin positiivinen potentiaali on tutkimusnäytönkin perusteella toki kiistatonta, mutta sen negatiivisia vaikutuksia ymmärrämme vielä sangen huonosti, tutkimuksen vastuullinen tutkija, musiikkitieteen dosentti Henna-Riikka Peltola Jyväskylän yliopistosta toteaa tiedotteessa.

Kaksi kuuntelijatyyppiä

Psychology of Music -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimusartikkelissa analysoitiin ihmisten omia kuvauksia vastenmielisen musiikin kuuntelukokemuksistaan. Tutkimukseen osallistui 102 18–65-vuotiasta vapaaehtoista. Vastaajien joukossa oli sekä muusikkoja että ei-musiikillisesti harrastuneita vastaajia.

Avoimista kuvauksista tunnistettiin analyysissä kaksi kuuntelijatyyppiä, joista toinen reagoi vahvasti vastenmieliseen musiikkiin ja toiselle kokemus oli sävyltään neutraalimpi. Aineiston perusteella vahvojen negatiivisten kokemusten aiheuttajiksi paljastuivat musiikin laukaisemat epämiellyttävät fyysiset reaktiot ja keholliset tuntemukset, kuulijan omaelämäkerralliset tekijät liittyen esimerkiksi identiteettiin, sosiaalisiin arvoihin ja esteettisiin mieltymyksiin sekä kuuntelukonteksti.

Uutisoimme viime vuoden syksynä tutkimuksesta, jonka mukaan musiikkimaku voi paljastaa jotain ihmisen luonteesta. Ei siis ole täysin yhdentekevää, pidätkö popista, teknosta vai metallista. Johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista vieraili tuolloin Uutisaamussa puhumassa tutkimustuloksista.

Voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

Tutkimus: Musiikkimaulla ja luonteella on yhteys 8:03

"Taistelee tai pakene"

Vastenmielisen musiikin kuuleminen saattoi johtaa joillakin suoranaiseen vihaan ja aggressiiviseen käyttäytymiseen, joka pahimmillaan purkaantui muihin ihmisiin, tai vaihtoehtoisesti haluun suojautua tai paeta tilanteesta, jossa musiikki soi.

– Musiikki todellakin voi laukaista joissakin kuulijoissa melko alkukantaisen "taistele tai pakene" -reaktion. Tutkimuksemme kiinnostavimpia löydöksiä olivatkin negatiivisten tunteiden ohella niiden yhteys ihmisten käyttäytymiseen. Monet vastaajat myös kertoivat hieman häpeilevänsä vahvaa reagointiaan näennäisesti niinkin harmittomaan asiaan kuin musiikki, Peltola kertoo.

Peltola kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa, että on mahdollista, että musiikki nähdään yhteiskunnassa vielä automaattisesti viihdyttävänä ja mielihyvää tuottavana asiana. Tällöin siihen liittyviä muunlaisia kokemuksia voidaan pitää poikkeavina tai jopa jollakin tavalla vääränlaisina.

Musiikinkuuntelun mahdollisia haittoja onkin tutkijoiden mukaan syytä selvittää lisää jatkotutkimuksissa. Positiiviset tunnekokemukset ja musiikin hyvää tekevä voima perustuvat kuuntelemisen omaehtoisuuteen ja kuulijan omiin esteettisiin mieltymyksiin. Vastaavia hyötyjä ei saavuteta mitä tahansa musiikkia kuuntelemalla, vaan vaikutukset voivat olla täysin päinvastaiset.

– Musiikille altistaminen esimerkiksi julkisissa tiloissa voi herättää joissakin ihmisissä todella voimakasta vastenmielisyyttä ja stressireaktioita, jotka eivät ainakaan lisää heidän hyvinvointiaan, Peltola arvioi.

Katso myös: MTV vierailee nuorten rap-studiolla – miksi rap-musiikki yhdistetään mielikuvissa rikoksiin?

MTV vierailee nuorten rap-studiolla – miksi rap-musiikki yhdistetään mielikuvissa rikoksiin? 4:28

Lue myös:

    Uusimmat