Sureva Viro saattoi Lennart Meren haudan lepoon

Lennart Meren siunaustilaisuuteen osallistui tuhat vierasta, mm. nykyisiä ja entisiä valtionpäämiehiä ja kansainvälisten järjestöjen edustajia. Meren hautapaikka on Metsakalmistun hautausmaalla.

Kymmenet tuhannet virolaiset saattelivat tänään ,entisen presidenttinsä Lennart Meren haudan lepoon Tallinnassa. Meri sai itsenäisen Viron historian ensimmäiset valtiolliset hautajaiset. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan useiden valtioiden nykyiset ja entiset johtajat.

Viron sinimustavalkoiset liput olivat koko päivän puolitangoissa, ja mustat surunauhat muistuttivat virolaisille hyvin rakkaan ja kansanvälisesti arvostetun ihmisen ja valtiojohtajan poismenosta.

Useimmat virolaiset seurasivat Meren hautajaisia kotonaan televisioista ja radioista, ja ehkä pari sataa ihmistä oli tullut myös Tallinnan keskustaan historialliselle Vapauden aukiolle, jossa suora lähetys näkyi kahdesta suuresta tv-monitorista.

”Suomi menetti uskollisen ystävän”

Kaarlen kirkossa pidetyssä ekumeenisessa siunaustilaisuudessa soi Meren hautajaisia varten tilattu musiikki, Erkki Sven Tüürin säveltämä Ikuisuus ja Arvo Pärtin teos Lennartille.

Kadriorgin linnan pihalla puhunut Viron presidentti Arnold Rüutel muisteli Lennart Merta kulkijana, joka liikkui ajassa ja tilassa ilman kahleita.

- Hän sai virolaiset uskomaan itseensä ja koko Viroon, Rüütel sanoi.

Presidentti Tarja Halonen sanoi puheessaan Suomen menettäneen uskollisen ystävän. Halonen korosti Meren valloittavaa ja monipuolista persoonaa, joka ei jättänyt ketään kylmäksi.

- Meille suomalaisille hän oli kiehtova sukulainen, kosmopoliitti ja taitelija. Meille hän oli uusi Viro, Halonen sanoi.

Ulkomaisista vieraista tärkeimmät delegaatiot tulivat lähinaapureista Suomesta, Latviasta ja Liettuasta, joista kaikista olivat mukana nykyiset presidentit. Suomesta olivat mukana presidentti Tarja Halosen lisäksi myös presidentti Mauno Koivisto ja presidentti Martti Ahtisaari ja Latviasta Vaira Vike-Freibergan lisäksi hänen edeltäjänsä Guntis Ulmanis.

Venäjä ei lähettänyt edustajaansa Moskovasta vaan sitä edusti Tallinnan suurlähettiläs Konstantin Provalov.

"Onnen hetki kuin pisara"

Ketä me olemme? Mistä me tulemme? Mihin me menemme? Näihin kysymyksiin Lennart Meri etsi vastauksia koko elämänsä ja näiden kysymysten tärkeyttä hän selitti myös kansalleen. Meri antoi kasvot ja äänen yli miljoonalle virolaiselle - kansakunnalle, joka hänen sanojensa mukaan ei ole suuri eikä pieni.

Lennart Meri oli ulkoministerinä Helsingissä, kun Viron uudelleen itsenäistymisen käänteen tekevät hetket olivat käsillä elokuussa 1991. Hetkeä muistelivat puheissaan sekä presidentti Tarja Halonen että Meren läheinen ystävä, kirjailija Jaan Kross.

Meri itse kuvasi tuota hetkeä "onnen pisaraksi", kun hän istahti Helsingissä virka-autoonsa, jonka nokassa liehui vuosikymmenien jälkeen taas Viron lippu.

- Tunsin, mitä merkitsee se onni, että ihminen voi tunnistaa elämänsä onnellisimman hetken ennen kuin se on ohi.

Sireenit soivat, kellot kajahtivat

Viron ilmatilaa tällä hetkellä valvovat Naton puolalaiset hävittäjäkoneet lensivät muodostelmassa Tallinnan yli, kun Meren arkkua saateltiin kohti sen viimeistä määränpäätä.

Lennart Meri laskettiin haudan lepoon kunniavartiossa, vain omaisten läsnäollessa kauniille Metsakalmistun hautausmaalle, jonne on haudattu paljon tunnettuja virolaisia.

Tallinnan vanhassa kaupungissa Harjumäellä kumahtivat kunnialaukaukset. Laivojen sireenit soivat Tallinnan satamassa. Kirkonkellot kaikuivat kaikkialla Virossa.

Lennart Meri kuoli viime viikon tiistaina vakavan sairauden jälkeen. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat