Supon seurannassa lähes 400 henkilöä, jotka toimivat terrorismin hyväksi – "Listalle ei päädytä vahingossa"

Terrorismin tila Suomessa 8:00

Suojelupoliisi pitää listaa terrorismintorjunnan kohdehenkilöistä, joiden epäillään olevan uhka Suomen turvallisuudelle. Listalla olevat henkilöt ovat esimerkiksi terroristiksi kouluttautuvia tai terrorismia rahoittavia yksilöitä. Olennaista on, pelkääkö Supo henkilön käyttävän väkivaltaa.

Keitä ovat ne 370, joiden Supo epäilee toimivat terrorismin hyväksi? Katso videolta erikoistutkija Saana Nilssonin haastattelu.

Suomen terrorismin uhka-arvio on Suomessa edelleen sama kuin vuosi sitten, kun Supo nosti sen neliportaisella asteikolla tasolle kaksi, eli kohonnut.

Erikoistutkija Saana Nilsson Suojelupoliisista kertoo, että Turun puukotus sopii siihen viitekehykseen, jonka Supo antoi viime vuoden kesäkuussa.

– Silloin todettiin, että merkittävimmän terrorismin uhan Suomessa aiheuttavat yksittäiset tekijät tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta, erikoistutkija Saana Nilsson kertoo Huomenta Suomessa.

Supon listalle ei päädy vahingossa

Nilssonin mukaan Supo seuraa tällä hetkellä noin 370 terrorismintorjunnan kohdehenkilöä.

Näiden henkilöiden kerrotaan olevan Suojelupoliisin seurannassa, koska he toimivat aktiivisesti terrorismin hyväksi.

– Kohdehenkilöksi ei päädytä vahingossa. He saattavat olla mukana terroristijärjestön toiminnassa, kouluttavat tai kouluttautuvat terroristisessa tarkoituksessa, matkustavat konfliktialueelle, rahoittavat terrorismia, levittävät propagandaa tai pyrkivät värväämään mukaan terroristiseen toimintaan.

Uhkaa priorisoidaan

Suojelupoliisi seuraa henkilöitä lain sallimin keinoin. Olennaista listalle päätymisessä myös on se, näkeekö Supo henkilön olevan väkivaltainen.

– Väkivalta on olennainen pointti. Me kiinnostumme, jos henkilöllä on pykimys väkivaltaan. Kohdehenkilöiden sisällä myös priorisoidaan sitä, ketkä ovat milläkin hetkellä ne henkilöt, jotka aiheuttavat konkreettisimman ja akuuteimman uhan.

Lue myös:

    Uusimmat