Supo myöntää omistavansa Rosenholz-tiedot

Rosenholz-aineiston tiedot ovat olleet Supon hallussa 1990-luvulta asti. Aineisto liittyy DDR:n vakoilutoimintaan.

Suojelupoliisi myöntää, että se omistaa niin sanotun Rosenholz-aineiston tiedot mutta ei alkuperäistä aineistoa.

Aamulehti kertoi tänään, että Supo olisi jakanut aineiston omistamisesta ristiriitaista tietoa ministereille ja oikeudelle. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape kiistää väitteen.

Knapen mukaan tiedot ovat olleet Supon hallussa 1990-luvulta asti. Käytännössä tietojen omistaminen tarkoittaa, että Supo tietää tarkasti, mitä kohuttu aineisto sisältää. Supo ei halua tietoja julkisuuteen.

Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) mukaan asiasta ei ole annettu missään vaiheessa ristiriitaista tietoa. Holmlund sanoo koko ajan puhuneensa Supon hallussa olevasta Stasi-aineistosta, johon Rosenholz-aineiston tiedot sisältyvät.

Tiedot ja aineisto liittyvät DDR:n vakoilutoimintaan.

Professori Hentilä kummeksuu Rosenholz-kohua

Entisen Itä-Saksan asiantuntija professori Seppo Hentilä hämmästelee Stasin Rosenholz-aineiston ympärillä vellovaa kohua.

Hentilän mielestä on ilmeistä, että suojelupoliisilla oli hallussaan Rosenholz-tietoja siinä vaiheessa, kun se aloitti esitutkinnan Alpo Rusin perättömistä vakoiluepäilyistä vuonna 2002. Rosenholz-kortit eivät Hentilän mukaan sisällä mitään, millä olisi todisteluarvoa Stasin tietolähteiden etsimisessä.

- Rosenholz tarkoittaa yksinkertaisesti koodiavaimia, niissä ei ole mitään sisältötietoja, Hentilä korostaa.

Stasin ulkomaantiedustelun kortistoissa on 186 nimeä, jotka liittyvät Suomeen. Hentilän mukaan valtaosa nimistä kuuluu DDR:n kansalaisille, jotka asuivat Suomessa ja toimivat Stasin yhteyshenkilöinä. Suomen kansalaisia korteissa on Hentilän arvion mukaan alle kaksikymmentä.

- Tämä on minun omiin selvityksiini perustuva käsitys, Hentilä sanoo.

- Korkeassa vastuullisessa asemassa olevien suomalaisten nimiä sieltä ei löydy.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat