Mainos

Supo: Espanjan poliisilla kiire

Supon terrorismintorjuntayksikön päällikön mukaan espanjalaispoliiseilla on kiire löytää eilisen iskun tekijät, jotta tekoa ei voida uusia.

Suomen suojelupoliisin terrorismintorjuntayksikön päällikkö Paavo Selin on varovainen arvioimaan Madridissa eilen tehtyjen pommi-iskujen tekijöitä. Selinin mukaan espanjalaispoliiseilla on nyt kiire löytää tekijät, jotta tekoa ei voida uusia.

-Tekijät pitäisi mahdollisimman pian pystyä jäljittämään, koska aina on olemassa myöskin pieni vaara uudentyyppisiin iskuihin joskus myöhemmin. Mitä nopeammin epäillyt tekijät saadaan kiinni, sitä varmempia voidaan olla siitä, että he eivät uusi näitä tekoja.

Iskujen tekijäksi ilmoittautui jo eilen al-Qaida, mutta Espanjan sisäministerin mukaan tutkimuksen päälinja kohdistui edelleen aamulla baskien itsenäisyyttä ajavaan ETA-järjestöön.

Iskut huomioitu Suomessakin

Selin sanoo, että Madridin iskujen tekijöistä on liian aikaista tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Itsestään selvää on vain se, että tekijöillä on ollut käytössään korkean tason asiantuntemusta räjähteiden käytöstä.

Vaikka Espanja on Suomesta katsoen aika kaukana, niin eiliset iskut on jo otettu esiin kotimaisen turvallisuuden näkökulmasta, kertoo Paavo Selin.

-Turvallisuusjärjestelyt ovat sellaisia, että kun muualla maailmassa jotakin tapahtuu, niin me heti automaattisesti mietitään, onko tällä jotakin vaikutusta Suomen kannalta. Heti eilen olimme yhteydessä VR:ään. Tässä vaiheessa ei ole aihetta huolestua, rauhoittelee Selin.

Vaikka Suomi on Supon arvion mukaan edelleen turvallinen maa, sinisilmäisyyteen ei ole varaa, korostaa Selin.

Asiantuntija: Piirteet viittaavat al-Qaidaan

Suomalaisasiantuntijan mukaan monet tuhoisan terrori-iskun piirteet viittaavat al-Qaida-verkostoon. Komentajakapteeni Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta sanoo, että al-Qaidaan viittaa muun muassa se, että Madridissa iskettiin yhtä aikaa isohkoilla räjähdysainemäärillä suojattomiin kohteisiin.

Puistolan mukaan yhtä lailla on kuitenkin mahdollista, että kyseessä on baskien separatistijärjestön Etan uusi tuleminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.