Superliiga-kohu vei HJK-pomon yöunet, 12 suurseuran suunnitelmat aiheuttivat epäuskoisen reaktion – "Turha odottaa, että taistelu on ohi"

Epäusko valtasi Aki Riihilahden, kun kohua aiheuttanut Superliiga julkistettiin:"Jokaisella organisaatiolla on peiliin katsomisen paikka, jos uskaltavat katsoa peiliin" 6:31
Aki Riihilahti otti kantaa jalkapallomaailmaa ravisuttaneeseen Superliiga-kohuun.

HJK:n toimitusjohtajana ja Euroopan seurajoukkuejärjestö ECA:n varapuheenjohtajana toimiva Aki Riihilahti on paininut pitkiä päiviä jalkapallomaailmaa kohahduttaneen Superliiga-kohun vuoksi.

ECA:n varapuheenjohtajana toimivan Riihilahden viikko on ollut työntäyteinen. Euroopan seurajoukkueet pääsivät viime viikon perjantaina sopuun UEFA:n vuonna 2024 voimaan astuvasta uudesta Mestarien liiga -formaatista.

Pitkä projekti näytti jo päässeen ongelmitta maaliin, mutta sitten kuvaan astui Superliiga. Riihilahti ei meinannut aluksi uskoa, kun sai tiedon 12 Euroopan suurseuran suunnitelmista.

– Niin kuin silmäpusseista varmaan näkee, ei paljoa ole tullut viime aikoina nukuttua. Se oli pitkä konsultaatioprosessi ja kaikki yksimielisesti hyväksyivät sen sekä Euroopan seurajoukkueiden hallituksessa että UEFA:n komiteassa. Siitä tuli hyvä fiilis, Riihilahti kertoo MTV Urheilulle.

– Sunnuntaina herään siihen, että UEFA:n presidentti laittaa viestin, että siellä on 12 seuran "breakaway". Olin täysin epäuskoisena, että eihän tämä ole mahdollista, Riihilahti muistelee tapahtumien kulkua.

Riihilahti tiedostaa, että suurseurat ovat suunnitelleet Superliigaa jo muutaman vuoden ajan. Aikaisemmin suunnitelmilla on Riihilahden mukaan pyritty kuitenkin saamaan parempia neuvotteluasemia, kun pitää sopia kilpailumuodon jatkosta tai keskinäisistä suhteista. 

– Ei kukaan olettanut, että se on mahdollista. Tähän tilanteeseen se oli vielä näiltä, ketkä omista motiiveistaan päättivät tällaiseen lähteä, mahdollisimman tyhmä ajankohta, Riihilahti tylyttää.

Jalkapallomaailma nousi kuitenkin vahvasti Superliigaa vastaan. Mukana olleet suurseurat kokivat paineen liian kovaksi ja ilmoittivat yksitellen vetäytyvänsä projektista. Riihilahti ei usko, että Superliigan vastainen taistelu on lopullisesti päättynyt.

– Kun aika nopeasti koko urheilumaailma ja järjestöt nousevat vastaan, se kuihtui nopeasti. On mahdotonta sanoa, että tämä olisi yksiselitteinen asia. Tässä taistellaan siitä, kuka hallitsee ottelukalenteria. Pelataanko enemmän kotimaan pelejä, europelejä vai omia sarjoja. Se on niin monimutkainen ja syyt ovat niin monivivahteisia, että on turha odottaa, että tämä taistelu on ohi, Riihilahti toteaa.

Katso lisää Riihilahden mietteitä Euroopan jalkapalloilun tilasta ja uusista kilpailuformaateista pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat