Koronavirustilanne mullistaa jalkapallon maailmanjärjestyksen – Aki Riihilahti latoi tylyä tekstiä: "Tulee olemaan aika ikävä vääntö"

Suomalaista jalkapalloa Euroopan päättävissä elimissä edustava Aki Riihilahti:"Kauden kesken jättäminen olisi mahdoton yhtälö" 7:51
Aki Riihilahti C Moren Urheilusuorassa: "Jalkapallokauden jättäminen kesken olisi mahdoton yhtälö"

HJK:n toimitusjohtajana ja eurooppalaisia seurajoukkueita edustavan ECA-järjestön varapuheenjohtajana toimiva Aki Riihilahti esitti C Moren Urheilusuora-ohjelmassa näkemyksiään siitä, minkälaisia vaikutuksia koronavirustilanteella on huippujalkapalloon.

Riihilahden mukaan Euroopan suurimmat jalkapallomaat ja liigat sekä Uefa ovat päättäneet yksissä tuumin, että kesken jäänyt kausi 2019–2020 pelataan loppuun ennen kuin seuraava aloitetaan.

Syy on yksinkertainen: raha.

– Isojen liigojen ja Mestarien liigan osuus jalkapallon taloudellisesta arvosta on niin iso, että niiden kesken jättäminen olisi toimialalle aivan mahdoton yhtälö – lähinnä tv-oikeuksien takia. Jos Valioliiga jätettäisiin kesken, se olisi noin miljardin tappio tv-oikeuksissa, Bundesliigassa 450 miljoonaa, Riihilahti sanoo.

– Näkymä on, että jos 10. kesäkuuta päästään aloittamaan ja noin kahdeksan viikkoa kestää, että sarjat saadaan loppuun, silloin olisi hyvinkin mahdollista, että elokuussa olisi kauden huipentuma. Ja uusi kausi alkaisi suoraan siitä.

Rahaan liittyen Riihilahti painottaa myös sitä, että kun poikkeustilanne on jossain vaiheessa ohi, odottaa sopii, että jalkapallon maailmanjärjestys on jotain ihan muuta kuin mihin tähän asti on totuttu.

– Ne seurat, joilla on kassa ja puskurit kunnossa – kuten Bayern München ja Liverpool – ja sellaiset, jotka ei pelaa minkäänlaisella liiketoimintalogiikalla – kuten Manchester City ja PSG – hyötyvät valtavasti tällaisesta tilanteesta, jossa on työnantajan markkina ja muu toimiala kärsii isoja kolauksia.

– Kun talous tippuu 20–30 prosenttia normaalitilanteesta, tässä tulee todella iso vääntö ja se tulee olemaan varmaan aika ikävä vääntö, että miten tämä jatkossa menee, koska ei ole enää samaa rahaa käytössä.

Joidenkin seurojen lisäksi myös pelaajat saavat oman osansa iskusta.

– Pelaajat ja agentit ovat saaneet kaiken sen taloudellisen lisäarvon, mitä jalkapallosta on tullut, mutta nyt seuroilla ei ole enää tähän varaa. Tulemme näkemään paljon pelaajien työttömyyttä, ja pelaajapalkat tulevat varmuudella tippumaan – keskimäärin. Huipuille maksetaan aina paljon.

– Tämä on ihan täysi uusjako. Niille, jotka ovat eläneet fiksusti, pelaavat tämän järkevästi ja osaavat ottaa riskit oikeassa kohdassa, tulee tosi iso kilpailuetu.

C Moren Urheilusuora maanantaista perjantaihin klo 19.30

Lue myös:

    Uusimmat