Superhelle koettelee vesistöjä: Simpukoiden joukkokuoleman lisäksi myös Lapin arvokalat tukehtumassa

Happikato tappoi simpukat 1:45

Järvien eliöstö on helteiden vuoksi koetuksella. Vesien kohonneet lämpötilat ovat aiheuttaneet simpukoiden joukkokuolemia ja uhkaavat viileiden vesien kaloja.

Vihdin Enäjärvellä havahduttiin tuhansien simpukkojen joukkokuolemaan

Syynä simpukoiden perikadolle on todennäköisesti ollut veden rehevöitymisestä ja lämpötilan kohoamisesta johtunut happikato.

Sinilevä on päässyt suotuisissa olosuhteissa kukkimaan runsaasti, mikä on voinut muuttaa järven vedenlaadun simpukoille sopimattomaksi.

– Syvänteissä happitilanne näyttää huonolta. Syvällä on happi nollassa, Vihdin ympäristöpäällikkö Sari Janhunen sanoo.

Rehevistä järvistä loppuu happi

Happikadon taustalla on useimmiten rehevöityminen, jonka vaikutuksia korkeat lämpötilat kiihdyttävät.

– Ravinteita tulee runsaasti, mikä kiihdyttää levätuotantoa. Se kuluttaa paljon happea ja ensimmäisenä tällaiset syvänteet tulevat happikatoisiksi, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Teppo Vehanen sanoo.

Tyynellä ja lämpimällä säällä vesi ei vaihdu, jolloin rehevöityneen järven syvänteistä loppuu happi.

Olosuhteet ovat myös otolliset sinilevän kukinnoille, ja se kuluttaa vesistöjen happivarastoja entisestään.

Lapin lohikannat voivat vaarantua

Huolestuttavia tietoja on kantautunut myös muualta kuin järvimaisemista.

Pohjoisessa kylmiin vesiin sopeutuneet kalalajit ovat nyt koetuksella. Yhdeksi esimerkiksi Vehanen kertoo nieriän, joka on tottunut viileyteen.

– Jos lämpötila nousee liian korkeaksi, kala voi jopa kuolla siitä. Jotkut lajit lopettavat syömisen ja passivoituvat lämpötilojen kohotessa.

Suomessa kalat ovat tottuneet suhteellisen viileisiin lämpötiloihin, joten lämpötilojen nousu stressaa kaloja ja kiihdyttää elintoimintoja,  Vehanen sanoo.

– Lämpötilojen nousulla voi olla arvaamattomia vaikutuksia lohikannalle. Se riippuu kuitenkin myös siitä, miten kalat löytävät jokien sisältä viileämpiä vesiä, kuten pohjavesialueet.

Toisaalta lämpimissä vesissä viihtyvälle kuhalle kohonneet lämpötilat eivät ole ongelma, kunhan happea on riittävästi saatavilla.

Lue myös:

    Uusimmat