Suosittu lomakunta valmistautuu mökkeilijöiden saapumiseen – ilmassa on huolta, mutta vierailijoita ehdittiin jo myös kaivata: "Koko yhteisö haluaa, että uusmaalaiset saapuvat"

4:32
Mökkipaikkakunnilla jännitetään nyt, lähtevätkö uusmaalaiset joukolla mökeilleen – näin valmistautumisesta kertoo Paraisten kunnanjohtaja

Uudenmaan eristäminen hiljensi useat mökkipaikkakunnat viikkojen ajaksi, mutta nyt tähän odotetaan muutosta. Taustalla on erityinen huoli siitä, että koronavirus leviäisi Uudeltamaalta saapuvien mökkipaikkakuntalaisten mukana. 

Tänään valtioneuvosto hyväksyi asetuksen, joka purkaa Uudenmaan eristyksen. Päätös oli odotettu, ja esimerkiksi suositulla mökkipaikkakunnalla Paraisilla koronaviruksen leviämiseen epidemia-alueelta ollaan varauduttu huolella.  

– Meillä Paraisilla on 8500 mökkiä ja osa niistä on uusmaalaisten omistuksessa, niin totta kai meillä huoli on, Paraisten kunnanjohtaja Patrik Nygrén sanoo.

– Kyllä minun toiveeni on, ettei nyt heti kättelyssä lähdettäisi riemuiten sinne mökille.

Mökkeilijöiltä toivotaan malttia

Kunnanjohtaja toivottaa vieraat tervetulleiksi, mutta toivoo heidän saapuvan pikkuhiljaa. Myöhemmin matkailijat voisivat siirtyä myös saaristoihin. 

Kunnan terveydenhuollossa asiaan on valmistauduttu suunnittelemalla toimintaa etukäteen. Paraisilla on käytössä infektiopoliklinikka, joka pystyisi vastaanottamaan mahdollisia koronapotilaita. 

Naapureita ja asiakkaita tuli ikävä

Vaikka rajan sulkeminen on nähty pääosin tarpeellisena, oli tilanne täysin ennenkuulumaton suomalaisille.

Mökkikuntana suositulla Paraisilla osa paikallisista asukkaista ja yrityksistä onkin jo odotellut mökkinaapureiden ja asiakkaidensa palaamista kaipuulla. 

– Ei täällä ainakaan mitään pelkoa ole ollut. Päinvastoin, odotetaan turisteja. Täällä kaikki yrittäjät ja koko yhteisö haluaa, että uusmaalaiset ja helsinkiläiset saapuvat, kertoo paikallinen asukas Eero Maarala.

Hallitus purki tänään Uudenmaan eristyksen, sillä sille ei ollut enää edellytyksiä poikkeuslain nojalla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuitenkin totesi, että kaikkea ylimääräistä matkustelua tulisi välttää. Myös muut rajoitukset ovat yhä voimassa. 

Voi siis kestää vielä jonkin aikaa, ennen kuin Paraisilla päästään nauttimaan normaalista arjesta mökkeilijöiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja