Suomenlinnassa ramppaa piknik-väkeä ja päiväkotiryhmiä pandemiasta huolimatta – asukas hämmästelee: "Koronarajoitteiden noudattaminen tuntuu olevan samantekevää osalle"

8:19
Koronavirus leviää pisaratartuntana, mutta miten se selviytyy ilmassa? Suomalaistutkijat uskovat läpimurtoon lähiviikkoina

Suomenlinnan asukkaat ovat huolissaan saarella runsain määrin vierailevista ihmisjoukoista. Helsingin Seudun Liikenne (HSL) ei voi sulkea lauttayhteyttä saareen asukkaiden takia, mutta samalla idyllinen ulkoilukohde vetää puoleensa sankoin joukoin vapaa-ajanmatkailijoita.

Suomenlinnan vetovoima matkakohteena ei ota laantuaakseen edes koronakriisin rajoitusten aikana. Tilanne näyttäytyy saaren asukkaiden ja hallituksen linjausten näkökulmasta epätoivottavana, sillä täysinäisillä HSL:n lautoilla ja suostuilla ulkoilupoluilla turvavälien ja kokoontumisrajoitusten noudattaminen on varsin hankalaa.

Myös HSL huomauttaa verkkosivuillaan, että lauttaliikenne pitäisi nyt rauhoittaa vain saaren asukkaiden käyttöön, ettei virus leviäisi.

Lue myös: 30 hongkongilaisturistin ryhmä Suomenlinnassa hämmästytti saaren asukkaita – opas kertoi kokoontumiskieltoa rikkoneelle ryhmälle puhtaasta luonnosta, mutta ei vakavasta poikkeustilanteesta

Saaren asukas kertoo näkemästään

Saarella 25 vuotta asunut, terveydenhuoltoalalla toimiva Anna Nurmio painottaa, ettei kyse ole vain suomenlinnalaisten toiveesta vaan kaikkien ihmisten turvallisuudesta.

– Olen viime viikkojen aikana nähnyt saarella piknikryhmiä, nuorisoporukoita, aikuisseurueita, huviveneilijöitä ja jopa päiväkotien vierailuryhmiä. Kokoontumisrajoitteiden noudattaminen tuntuu olevan samantekevää osalle porukkaa. Jokainen ihminen kuljettaa infektioketjunsa mukanaan, joten rajoitusten noudattaminen koskee meitä kaikkia, Nurmio sanoo.

Hän uskoo, että monet ovat jo väsähtäneet poikkeusolojen rajoituksiin ja elämän hiljeneminen kaduilla luo illuusion turvallisuudesta.

Yhdistelmä johtaa ajattelemattomuuteen, joka puolestaan voi lisätä yhteiskunnallisia rajoituksia tulevaisuudessa, Nurmio pohtii.

– Turvallisuudentunne on tietenkin täysin valheellinen, kun epidemiahuippu on vasta edessä.

Lue myös: Länsi-Pohja nousi toiseksi koronavirustartuntojen ilmaantuvuudessa heti Uudenmaan perään– johtajaylilääkäri huolissaan karanteenien rikkojista: "Se on vastuutonta käytöstä"800 asukasta

Suomenlinnan hoitokunta julkaisi toissapäivänä tiedotteen, jossa saarelle matkustamista pyydetään toistaiseksi välttämään.

– Matkailu- ja vapaa-ajan kohteen lisäksi linnoitus on kaupunginosa ja asuinalue, jossa asuu noin 800 ihmistä ja käy töissä satoja ihmisiä. Sekä heidän että muiden kansalaisten tartuntariskin vähentämiseksi emme tällä hetkellä suosittele muille käyntiä Suomenlinnassa.

Viranomaismääräysten takia yleisöpalvelut linnoituksella on  pääosin suljettu, joten  kahvila- ja ravintolareissut jäävät jylhissä merimaisemissa haaveeksi.

Myös museot ovat sulkeneet ovensa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja