Kittilän kunnanjohtaja kummeksuu Lapin ristiriitaista tilannetta: matkailuväki kaipaa turisteja – sairaanhoito pelkää heitä

Lapissa on alkamassa vilkkain matkailusesonki koronaviruksen keskellä – näin Suomen koronatoimet näkyvät pohjoisessa 2:29
Seitsemän uutiset jututti Kittilän kunnanjohtajaa ja Lapin matkailu- ja ravintolayrittäjien varapuheenjohtajaa vallitsevista koronarajoituksista – näin he suhtautuvat hallituksen antamiin koronatoimiin.

Kymmenet tuhannet suomalaiset aikovat lomailla joulun aikaan Lapissa. Pelkästään Kittilään odotetaan saapuvaksi kymmenisen tuhatta kotimaan turistia. 

Lapin ohjeet turisteille ovat olleet kaksijakoiset; matkailu-ala toivottaa kaikki terveenä olevat tervetulleiksi,  Lapin sairaanhoitopiiri puolestaan suosittelee Lappiin matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta vain välttämättömistä syistä. 

Kittilän kunnanjohtaja Antti Jämsén ihmettelee sairaanhoitopiirin ilmaisua.

– En tiedä miksi he ovat asian näin ilmaisseet. Mielestäni on välttämätöntä voida pitää lomaa juuri tässä tilanteessa. Suurempi huoli on se, että helsinkiläiset, espoolaiset ja vantaalaiset jäävät omiin oloihinsa, joissa joutuvat olemaan tungoksessa. Tulisivat tänne hiihtämään ja ulkoilemaan, täällä on tilaa, pelkästään laskettelurinteitä on 600 hehtaaria. 

(artikkeli jatkuu videon jälkeen)

Lapissa voimaan tiukat ravintolarajoitukset – ravintola-ala otti rajoitukset vastaan surullisin mielin 2:02
Nämä asiat hiertävät Lapin matkailussa juuri vilkkaimman sesongin alla – katso Kymmenen uutisten juttu aiheesta.

Jämsen ei usko, että koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta tulevat turistit tukkisivat Lapin sairaanhoitoa.  

– Eivät he tuki. Meillä on toimiva logistiikka. Teemme yhteistyötä sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa. Ihminen voi palata nopeasti takaisin, ei tauti niin hetkessä etene. 

Tällä hetkellä koronatilanne on Lapissa perustasolla.

Ravintoloille tiukat rajoitukset

Lapin ravintola-ala otti sunnuntaina voimaan astuneet uudet rajoitukset vastaan surullisin mielin. Matkailusesongin vuoksi ravintoloiden asiakaspaikkoja, aukioloa ja anniskeluaikaa rajoitetaan.

Erityisen kovaa iskua rajoituksista odotetaan pienille ruokaravintoloille, joissa joudutaan poistamaan neljäsosa asiakaspaikoista.

Lapin matkailu- ja ravintolayrittäjien varapuheenjohtaja Annukka Paksuniemi on saanut yrittäjiltä huolestuneita viestejä.

– Osa on laittanut ravintolansa kiinni ja sanonut avaavansa vasta kun rajoitukset ovat ohi. Ei täällä nyt kukaan hae kannattavuutta vaan kyse on hengissä pysymisestä. Asiakaspaikkojen vähentäminen 25 prosentilla voi tarkoittaa, että ovet joudutaan laittamaan kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat