Suursaaren suljetusta sotilasalueesta povattiin turistikohdetta – MTV vieraili 2002

MTV kävi Suursaaressa vuonna 2002: "Herättää suuria tunteita suomalaisissa" 2:25
Katso videolta MTV.n raportti Suursaarelta: Tältä siellä näyttää.

MTV Uutiset kävi Suursaarella, josta kaavailtiin vuonna 2002 suosittua turistikohdetta.

Venäjä aikoo muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan merirajoja Itämerellä, kertovat useat venäläismediat. Toistaiseksi ei ole selvää, mitä Venäjän aikomukset tarkoittaisivat käytännössä.

Perusteluina muutokselle mainitaan, että rajojen perusteina käytetyt merikartat eivät olleet riittävän tarkkoja, eivätkä ne "vastaa täysin nykyistä geografista tilannetta".

Yksi alueista, jota rajamuutos voisi koskettaa, on noin 40 kilometrin päässä Kotkasta sijaitseva Suursaari, joka kuului aiemmin Suomelle. Nykyään saari kuuluu Venäjälle.

MTV Uutisten toimittaja Tero Kekki vieraili alueella vuonna 2002, jolloin se oli suljettua sotilasaluetta. Suursaaresta kaavailtiin tällöin kuitenkin turistikohdetta. 

Venäläisyhtiö vuokrasi tällöin jo laajan osan alueesta turistikäyttöön, myös suomalaiset olivat aiheesta tällöin innoissaan.

– Se on risteilyä, se on veneilyä, se on vesiohjelmapalveluita ja sitten tax free tulemaan yksi iso keskustelunaihe, kertoi Suomen Matkailun Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Hannu Salovaara innoissaan.

Ulkomaalaisten oleskelu alueella on edelleen kiellettyä ilman perusteltua lupaa.

Suomen Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen on pohdittu, ja pelättykin, että Venäjä aktivoituu Suomenlahden itäosassa sijaitsevalla Suursaarella. Sinne on viime vuosina rakennettu muun muassa uusi tutka-asema.

Lue myös:

    Uusimmat